Lucia Varga, demisie din OFL: Bolojan, dictator! Primarii din Bihor ai PNL, la fel de nemulțumiți

De Cristina Ghilea și Oana Farcaș
Reactualizat la:
33Comentarii
Lucia Varga, demisie din OFL: Bolojan, dictator! Primarii din Bihor ai PNL, la fel de nemulțumiți
Deputata îşi doreşte un loc eligibil pe listele PNL pentru alegerile parlamentare. Numele său nu figurează pe lista scurtă a PNL Bihor.

Deputatul Lucia Varga şi-a dat demisia din funcţia de şefă a Organizaţiei Femeilor Liberale, din cauză că nu şi-a regăsit numele pe un loc eligibil în lista PNL pentru alegeri, ne-au confirmat surse liberale.

Aceasta şi-ar fi dorit un nou mandat în Parlament, candidând pe listele din Bihor. Pretenţia sa nu a fost îndeplinită de organizaţia bihoreană condusă de Ilie Bolojan. Acesta este motivul pentru care Varga l-ar fi acuzat pe Bolojan de dictatură. Gestul s-a consumat în Biroul Politic Naţional, în aplauzele unora dintre participanţi.

„Mi-am dat demisia din funcţia de copreşedinte al femeilor liberale şi am cerut Biroului Politic Naţional al PNL să respecte regulile minime de democraţie, de meritocraţie şi de egalitate de şanse în PNL. Şi, cu precădere, inclusiv în PNL Bihor. Bătălia mea nu este pentru locul meu pe listă. Ci bătălia mea este pentru cei şase oameni care s-au înscris pentru alegeri şi cărora nu ni s-a acordat şansa de fi votaţi de Biroul Politic Judeţean. Sunt un om care cred în reforma partidului, dar că reforma partidului trebuie să se facă respectând regulile democratice. Reforma partidului înseamnă să menţii oamenii valoroşi şi să deschizi competiţia în primul rând către membrii de partid. Desigur, pot fi şi oameni din afara partidului, dar trebuie susţinuţi în primul rând membrii de partid. S-a supus la vot doar o listă de cinci şi celorlalţi şase nu li s-a dat dreptul să fie votaţi. Astăzi am cerut reluarea procedurii de vot la Bihor”, a declarat, Lucia Varga.

Sursele locale au comentat pentru Jurnal bihorean și Bihon.ro că lista PNL Bihor pentru parlamentare nu este definitivată. Au fost 11 persoane doritoare, dar sunt doar cinci propuneri susţinute, în urma voturilor, de Biroul Politic Judeţean. Ordinea acestora pe liste sau camera pentru care vor candida nu a fost încă stabilită, termenul pentru aceasta fiind 20 octombrie.

Mai mult sau mai puţin voalat, liberalii locali îi impută deputatei non-combatul în alegerile locale, dar şi rezultatele slabe în activitatea parlamentară.

Bolojan comentează incidentul

Ilie Bolojan, a declarat, pentru Realitatea, că motivul pentru care Lucia Varga a demisionat din funcția de președinte a Oraganizației de femei, constă în faptul că nu se mai regăsește pe listele parlamentare ale PNL Bihor.

„Doamna Varga nu s-a referit la calitatea mea de secretar general, ci la cea de preşedinte a organizaţiei Bihor. În această perioadă, aşa cum se întâmplă la toate partidele care vor să candideze, se definitivează listele pentru parlamentare. În fiecare organizaţie judeţeană, au loc discuţii în aşa fel încât până la sfârşitul săptămânii viitoare să trimitem listele. Iar BPN a fixat data de 20 pentru a finaliza aceste liste, în judeţul Bihor a fost o prima etapă a selecţiei de candidaţi, etapă în care din păcate, colega noastra nu s-a regăsit. Vă pot însă preciza că această procedură de întocmire a listelor urmează cu etapa a doua care e şi cu sondaj de opinie şi săptămâna viitoare organizaţia Bihor şi celelalte organizaţii vor finaliza listele”, a spus Ilie Bolojan.

Candidați ținuți în secret

Cu toate că mai mulți primari din Bihor s-au adunat la sediul PNL din Modrogan pentru a reclama „lipsa de democrație” cu care Bolojan conduce PNL Bihor, dar și procedeul de selecție a liberarilor bihoreni care şi-au anunţat intenţia de a candida la alegerile locale, liderul filialei a refuzat să dezvăluie numele celor 5 pe care i-a propus, pe motiv că lista o să fie definitivă abia săptămâna viitoare.

„Este vorba despre cele şase locuri eligibile, două la Senat şi patru la Camera Deputaţilor. Astăzi au fost discuţii legate de faptul că în această primă evaluare, când au fost propuse cinci persoane, doamna Lucia Varga nu s-a regăsit pe aceste locuri. Urmează o a doua etapă pentru următorul loc care va avea loc săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare se va încheia procedura. Ca urmare a acestui fapt doamna Varga şi-a anunţat demisia din funcţia de copreşedinte al organizaţiei de femei”, a mai adăugat Bolojan cu privire la incident.

Textul demisiei:

Către
Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal

Subsemnata Lucia Ana Varga, în calitate de co-preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale, îmi înaintez demisia din funcţia de co-preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale. Am ales această cale pentru a protesta împotriva transformării PNL într-un partid nedemocratic, care a ales să renunţe la democraţia internă, la meritocraţie si la egalitatea de sanse în procesul de desemnare a candidaţilor pentru alegerile parlamentare.

Sunt o susţinătoare a reformei în Partidul Naţional Liberal, o reformă care trebuie să dea o şansă în primul rând membrilor, care au demonstrat profesional şi politic că aduc plus valoare acestui partid şi că în Parlament vor putea pune în practică politicile partidului.

Sunt împotriva practicilor de racolare a candidaţilor pe baza unor criterii netransparente, nedemocratice, pe baza cumetriilor, relaţiilor personale sau altor criterii, care nu au legatură cu obiectivele şi interesul membrilor Partidului Naţional Liberal. Refuz să fiu o susţinătoare a politicii pumnului în gură, o politică a bunului plac a unor oameni de la vârful conducerii partidului.

Refuz sa mai girez politicile acestei conduceri asupra Organizaţiei Femeilor Liberale. După ce actuala conducere a mintit femeile din partid, promiţându-le o cotă de 30% pe liste printr-o rezoluţie susţinută chiar de preşedintele partidului, Alina Ghorghiu, acum asistăm la o doua rundă în care pe liste au loc doar persoane, care sunt agreate de anumiţi preşedinti şi nu sunt votate democratic de către OFL, ba mai mult, vedem invitaţii publice adresate unor jurnaliste, care nu au vreo legatură cu PNL şi, in afara de notorietate, nu pot prezenta alte garanţii.

Sper ca demisia mea sa atraga atenţia conducerii PNL, în vederea respectării democraţiei, meritocraţiei şi egalităţii de şanse în procesul de desemnare a candidaţilor la alegerile parlamentare.
Sunt şi voi rămâne un membru al PNL, care crede în valorile liberale şi nu vreau sa renunţ la aceste valori, care trebuie sa fie respectate în primul rând de conducerea acestui partid.

Lucia Varga33Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor