Lucrări pentru prevenirea inundațiilor

De Simona Albinaru
1Comentariu
Decolmatări pe cursurile de apă
Decolmatări pe cursurile de apă
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a demarat lucrări de decolmatare pe mai multe cursuri de apă.

De la începutul anului și până în prezent, ABA Crișuri a decolmatat mai bine de 20 km de cursuri de apă, în scopul de a crește capacitatea de scurgere a apelor, mai ales în perioadele cu precipitații însemnate. An de an, pe valea Topa, valea Holod, Criș Băița, Crișul Pietros, valea Prisaca, valea Gepiu, valea Gamoș și valea Inod apa a atins sau a depășit cota de atenție. Din acest motiv, în această perioadă, ABA Crișuri desfășoară lucrări de decolmatare care presupun îndepărtarea materialului aluvionar depus pe fundul cursului de apă.

„Aceste lucrări sunt realizate prin formațiile de lucru din cadrul ABA Crișuri și implică excavatoare și defrișatoare. Operațiunea de decolmatare nu este deloc simplă, dacă avem în vedere că depunerile de aluviuni de pe fundul văilor însumează peste 52.000 mc. Mai mult decât atât, vegetația a crescut excesiv, iar lucrările de curățare sunt îngreunate de deșeurile din apă. Avertizăm din nou populația și administrațiile locale că, pe lângă factorul de poluare, deșeurile sunt adevarate blocaje la apele mari, blocaje care duc la inundații”, a precizat Dorel Dume, directorul ABA Crișuri.

3decolmatari-utilaj

Lucrările se vor finaliza în luna august și vor îmbunătăți în mod considerabil activitățile de prevenire și apărare împotriva inundațiilor în localitățile Copăceni, Holod, Corbești, Rotărești, Ogești, Nucet, Drăgănăești, Țigănești, Blejeni, Uileacu de Beiuș, Gepiu, Vășad, Oradea, Brădet și Marghita.

În ultimii ani, cele mai semnificative revărsări s-au înregistrat pe valea Topa și valea Holod. Atunci, apa a transportat material lemnos, noroi și deșeuri pe două drumuri comunale, un drum județean și pe 250 ha de teren agricol.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor