Lucrări romantice ale compozitorilor germani la Filarmonică

De Alexandru Guiaș
Protagoniștii serii promit un concert de excepție
Protagoniștii serii promit un concert de excepție
O seară concertistică cu piese din genul romantic timpuriu, ai căror autori sunt trei compozitori germani de marcă.

În deschiderea concertului din această seară, melomanilor orădeni care vor fi prezenți la Filarmonică li se propune spre audiţie o bijuterie muzicală a romantismului timpuriu german. Astfel, în deschidere va fi uvertura ultimei opere a lui Carl Maria von Weber – „Oberon”.

Cea de-a doua lucrare din program este „Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în sol minor” de Max Bruch, lucrare care a fost terminată de compozitor în 1866 şi interpretată în primă audiţie de Otto von Königslow în data de 24 aprilie a aceluiași an, chiar sub bagheta lui Bruch. Cu sprijinul violonistului Joseph Joachim, compozitorul a revizuit concertul, a cărui nouă variantă a fost prezentată ulterior la Bremen în data 5 ianuarie 1868, alături de dirijorul Karl Martin Rheinthaler.

În încheiere, cei prezenți vor asculta „Simfonia a V-a în do minor” a marelui compozitor Ludwig van Beethoven. Lucrarea acestuia a necesitat un timp de compoziție mai îndelungat, care a ţinut (cu mici întreruperi) 4 ani (între 1804-1808).

Despre invitați

Solistul invitat este violonistul Florin Pârvulescu. Născut la București în 1971, acesta a stat în țară doar până la vârsta de 7 ani, după care împreună cu părinții săi a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde după scurt timp a fost admis la cunoscuta școală de muzică Juilliard. Din 1989 a urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Peabody, unde după absolvire a obținut diploma de artist. Florin Pârvulescu deține și numeroase premii.

În prezent este membru al Orchestrei Simfonice din San Francisco. Ca solist și muzician de cameră, este prezent la mai multe festivaluri, recitaluri și concerte de muzică de cameră.

Conducerea muzicală aparţine dirijorului permanent al orchestrii Filarmonicii de Stat din Oradea, maestrul Jankó Zsolt.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !