Lucrarile de amenajare a paraului Adona, la final

De Simona Albinaru
Lucrarile de amenajare a paraului Adona, la final
Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a finalizat lucrările de amaneajare a Văii Adona.

Joi, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Mediului, Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Primăriei Municipiului Oradea, Consiliului Judeţean Bihor, Companiei de Apă Oradea, precum şi a asociaţiilor de locatari din cartierul Nufărul a avut loc workshop-ul final al acestui proiect.

Proiectul „Amenajare Valea ADONA, judeţul Bihor” a beneficiat de un buget de 18 milioane de lei din bugetul de stat şi fonduri prin POS Mediu. Execuţia lucrărilor de construcţii a început în luna aprilie 2011. Astfel, a fost amenajată albia prin recalibrare pe o lungime totală de 591 de metri, s-a construit un canal acoperit din beton pe o lungime de 781 de metri, s-au consolidat malurile cu pereu din dale de beton tip fagure pe o lungime de 1.372 de metri şi s-a realizat zidul de sprijin pe o lungime de 100 de metri. „Vreau să mulţumesc primăriei cu sprijinul căreia această lucarea nu s-ar fi putut realiza”, a precizat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.

Beneficii

„Realizarea acestei investiţii reduce riscul la inundaţii, stopează poluările necontrolate astupă corpul de apă şi elimină eroziunile care periclitau stabilitatea construcţiilor riverane. Beneficiarii finali ai acestei lucrări sunt peste 20.000 de orădeni. Acum noi părăsim zona încet încet urmând ca primăria să continue partea sa”, a precizat Pasztor Sandor, directorul adjunct al ABA.

Anul trecut Primăria a împărţit lucrarea în patru tronsoane. „Două tronsoane au fost finalizate integral urmând ca în luna mai să terminăm cel de al treilea tronson. Estimăm că ultimul tronson va fi gata în luna august”, a punctat primarul Ilie Bolojan. Conform edilului la finalul lucrărilor vor fi create 800 de locuri de parcare, o nouă cale de comunicare pe o porţiune de doi kilometri dar şi iluminatul public corespunzător, respectiv 100 de noi stâlpi de iluminat. Primăria are în plan şi realizarea unui parc pe o suprafaţă de 1,5 hectare. Valoarea estimată a lucrărilor efectuate de primărie se ridică la nouă milioane de lei.

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din zonă s-au declarat mulţumiţi de lucrări, chiar dacă demolarea garajelor a stârnit nemulţumiri la vremea respectivă.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !