Lucrările de apărare, verificate

BIHOR – Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor sunt bine întreţinute şi nu pun în pericol cetăţenii sau exploatarea apelor interne. Aşa reiese din verificările făcute în această toamnă, de către specialiştii de la Direcţia Apeolor Crişuri (DAC), împreună cu partenerii lor din Ungaria.

„S-a examinat potenţialul de apărare şi gradul de întreţinere a digurilor, staţiilor de pompare şi a canalelor de ape interne din bazinele Crişul Repede şi Crişul Negru. Comisia româno-ungară a constatat că în municipiul Oradea atât taluzul, covorul vegetal, cât şi coronamentul digului de apărare sunt  întreţinute în conformitate cu normativele impuse de legislaţia în vigoare. Canalele colectoare din Tulca,  Salonta şi Ant, precum şi canalul de pe drumul naţional DN79 au fost decolmatate de echipa DAC pentru a se asigura scurgerea apelor”, ne-a informat Anca Mihociu, purtătoarea de cuvânt a DAC.

Totodată, s-au analizat posibilităţile de acumulare, în vederea apărării împotriva inundaţiilor. Delegaţiile au studiat viitura din luna februarie a acestui an, de pe Crişul Negru, când cota de atenţie a fost depăşită cu 26 cm, la staţia hidrometrică Talpoş. „În cadrul discuţiilor, delgaţia maghiară s-a arătat mulţumită de felul în care DAC a întreţinut lucrările de apărare şi a gestionat viitura din 2007”, ami spune Anca Mihociu.

„Practica mondială a demonstrat că apariţia inundaţiilor nu poate fi evitată, însă ele pot fi gestionate. Problema esenţială în managementul inundaţiilor este aceea a riscului acceptat. Să nu uităm că vieţuirea într-o zonă inundabilă atrage în mod inevitabil consecinţe”, adaugă Ioan Oprean, şeful DAC.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase