Lumea dansului, din cărucior

Lumea dansului, din cărucior
ORADEA – Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit vineri seara un spectacol cu totul deosebit. După numeroase turneuri în marile oraşe europene, formaţia Dance Roll din Budapesta a ajuns şi la Oradea. Video

Cele patru persoane cu dizabilităţi şi partenerii lor apţi de mişcare au uimit publicul orădean din prima clipă. „Ne-am înfiinţat în urmă cu şapte ani. Când eu şi partenera mea, Kata, ne-am gândit să facem această formaţie, nu am fi crezut că vom avea aşa un succes. Scopul nostru este să vorbim despre integrare prin dans. De multă vreme ne-am dorit să venim în România. Sincer vă spun că am remarcat o evoluţie aici, contrar lucrurilor pe care le auzim la noi acasă”, a declarat Vanyi Tibor, liderul trupei.

Aplauze din suflet

După aproximativ două ore de dansuri latine şi orientale, ceardaş sau vals, sala a răsunat de aplauzele celor prezenţi. Alături de formaţia din Budapesta au fost fi şi membrii trupei de majorete „Phoenix” şi copiii de la Grădiniţa „Orsolya” Oradea. „A fost ceva extraordinar. Aplauzele au venit din suflet. Trebuie să recunosc că m-am dus la spectacol cu o oarecare reticenţă, dar am fost prins de atmosferă. Sunt adevăraţi artişti, fiecare a impresionat într-un fel. Nu a fost deloc formal, a fost ceva superb”, mărturiseşte Dimitrie Muscă, din partea DGASPC.

Sala de spectacol a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost plină, porţile fiind deschise oricui a dorit să asiste, persoanelor cu sau fără dizabilităţi. Spectacolul a fost susţinut de Primăria Municipiului Oradea, Serviciul de Ajutor Maltez în România – filiala Oradea, Asociaţia Caritas Catolica Oradea şi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor (DGASPC).

Întâlnire

Membrii trupei n-au venit la Oradea doar pentru a susţine un spectacol. Cei de la Roll Dance le-au dedicat câteva ore şi membrilor Asociaţiei Deficienţilor Locomotori (ADL) Bihor, care s-au adunat sâmbătă dimineaţa la sediul asociaţiei, pentru a-i cunoaşte mai bine pe dansatori. „Ceea ce faceţi voi e un gest minunat. Transmiteţi un mesaj lumii, acela că şi noi suntem la fel ca ceilalţi.

Numai oamenii fac diferenţa între dizabili şi restul lumii. În faţa lui Dumnezeu, suntem egali cu toţii”, a declarat Nicolae Rusu, preşedintele ADL. În cadrul întâlnirii, participanţii au discutat şi despre drepturile şi facilităţile persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, s-au relatat cazuri concrete în care au dizabilii au întâmpinat dificultăţi sau în care le-au trecut cu bine. „E datoria noastră să pretindem drepturi şi facilităţi, să luptăm pentru ele, dar şi să ieşim în faţa lumii şi să ne arătăm aspectele pozitive. Noi facem asta prin dans”, susţine liderul Roll Dance.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase