Lumină de la panouri solare în ZMO

2Comentarii
Lumină de la panouri solare în ZMO
Proiectul este o premieră în România şi se va realiza din fonduri transfrontaliere.

Primari din România şi Ungaria au fost oaspeţii primarului de Oşorhei, Ioan Popa. Întâlnirea primarilor din Zona Metropolitană Oradea cu omologii lor din Ungaria a avut loc cu scopul de a pregăti proiecte în cadrul „Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013”.

Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a fost realizarea unui studiu de fezabilitate pentru realizarea unui sistem de iluminat public între localităţile ZMO şi între localităţile aflate dincolo de graniţă prin stâlpi electrici cu panouri solare.

Aceştia ar urma să aducă reduceri ale costurile cu 23% comparativ cu sistemul clasic de iluminat, au independenţă din punctul de vedere al alimentări, au acceaşi putere ca şi sistemul clasic, nu afectează mediul.  Autostrazile din Austria , Germania şi Ungaria sunt iluminate deja prin acest sistem.

Directorul ZMO, Adrian Foghiş, susţine că potenţialul zonelor care vo beneficia de pe urma acestui proiect va creşte considerabil. Costul unui asemenea stâlp este de 1.800 de euro, iar cota de participare a fiecărei localităţi este de 2%. Proiectele realizate în urma studiului de fezabilitate făcut cu fonduri transfrontaliere trebuie să-şi găsească surse de investiţii în maxim 5 ani.

Veronica Bursasiu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor