Lupta acerba pentru un post in invatamant

De Crina Dobocan
Lupta acerba pentru un post in invatamant
Aproape 2.000 de cadre didactice şi-au depus dosarele pentru concursul de ocupare a posturilor/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar din acest an.

În Bihor, au fost scoase la concurs 284 de posturi pentru angajare pe perioadă nedeterminată şi 602 posturi pe perioadă determinată.

„Posturile scoase la concurs nu se mai numesc titularizabile ori netitularizabile. Ele sunt cu durabilitate de patru ani, iar cadrul didactic care obţine consursul va fi angajat pe perioadă nedeterminată. De asemenea, avem posturi cu o durabilitate mai mică de patru ani, vacante/rezervate. Cei care s-au înscris pentru aceste posturi şi vor lua concursul, vor fi angajaţi cu contract de muncă pe perioadă determinată”, a explicat inspectorul şcolar general Nicolae Ungur.

Probele orale şi practice ale concursului de titularizare au început în 2 mai şi se vor încheia în 8 iunie.

„În Bihor, s-au depus 1979 de dosare, dintre care 22 s-au înscris în mai multe centre. Cei care şi-au depus dosare în mai multe centre (candidaţii au acest drept) vor trebui să se hotărască în care din centre vor susţine proba scrisă. În judeţul nostru s-au constituit 56 de centre, dintre care în 26 de centre s-au asociat, temporar, mai multe unităţi de învăţământ”, a declarat jurista Ramona Bacter, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Examen în două etape

În premieră, anul acesta, concursul pentru ocuparea unui post în învăţământ va fi organizat de fiecare şcoală în parte şi nu de inspectoratul şcolar, aşa cum se întâmplase până acum. Inspectoratele şcolare au rolul doar de a monitoriza şi supraveghea desfăşurarea examenului. .

Şi testarea de anul acesta va fi diferită de cea cu care au fost obişnuite cadrele didactice. Practic, examenul va cuprinde două etape: inspecţiile la clasă (probele practice sau orale), în perioada 2 mai – 8 iunie, şi proba scrisă, care va avea loc în 2 august. Rezultatele concursului de admitere în învăţământ vor fi afişate pe 6 august.

Repartizarea candidaţilor pe posturi la nivel de unitate de învăţământ/centru de concurs va avea loc în perioada 10-16 august.

„Subiectele pentru proba scrisă vor fi făcute de o comisie de elaborare şi corectare a subiectelor, constituită cu 48 de ore înaintea concursului. Comisia va fi alcătuită din profesori titulari din centrul de concurs cu gradul didactic I sau minim II”, a mai declarat inspectorul Nicolae Ungur.

Lista posturilor scoase la concurs poate fi consultată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi la fiecare centru de examinare. 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !