Lupta cu morile de vânt

ORADEA – Începând de luni, conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Bihor a început oficial lupta cu infecţiile respiratorii, după ce au primit undă verde de la Ministerul Sănătăţii. ASP Bihor acuză mass-media pentru eşecul în vaccinarea antigripală.

Deşi statisticile se arătau foarte îngrijorătoare încă de la sfârşitul anului trecut, când Bihorul se afla printre primele judeţe în ceea ce priveşte numărul ridicat de pneumonii, abia acum s-a considerat necesar să fie realizat şi triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ. Această acţiune pare însă a fi o luptă cu morile de vânt. Cele peste 1.034 de instituţii de învăţământ sunt acoperite doar de 19 medici şcolari care au una sau două asistente. În această situaţie este imposibil ca triajul să fie făcut cum trebuie. „ A fost imposibil ca atâtea cadre medicale să poată să facă faţă situaţiei, de aceea am mobilizat şi cadrele didactice să facă triajul”, susţine dr. Daniela Rahotă, inspector Medicină Şcolară în cadrul ASP Bihor.

Realitatea e alta…

Teoretic mobilizarea sună bine, însă realitatea este cu totul alta. Deşi s-a dat ordin chiar de la Ministerul Sănătăţii ca în cazul în care un copil este bolnav să fie trimis acasă, situaţia nu este deloc uşoară. „Am luat legătura şi cu cadrele didactice şi cu o parte din părinţi să protejeze copiii, să-i ţină acasă dacă sunt bolnavi. Însă este o perioadă total necorespunzătoare. Mai ales la liceu ne-am lovit de refuzul elevilor bolnavi de a merge acasă. Este ultima săptămână din semestrul I şi mulţi doresc să-şi mărească media sau nu au note”, ne-a declarat dr. Aurora Tabacu, medic şcolar.

Aruncă pisica moartă….

Până în prezent, Bihorul a primit pentru campania de vaccinare antigripală 55.000 de doze, la care se adaugă încă 10.000 de doze primite marţi din rezerva strategică a Ministerului Sănătăţii şi care vor fi administrate copiilor cu vârsta între 6 luni şi 15 ani. „Într-o primă fază au beneficiat de vacccinarea gratuită persoanele din instituţiile de ocrotire socială, cele suferinde de afecţiuni medicale cronice, copiii infectaţi cu HIV, salariaţii instituţiilor de ocrotire şi ai unităţilor de boli cronice”, precizează dr. Mariana Fericeanu, şef serviciu Epidemiologie.

Campania de vaccinare nu a fost una prea uşoară, reprezentanţii ASP Bihor susţinând că mass-media poartă o parte din vină. „Din cauza unor articole apărute în presă, care susţineau că vaccinul antigripal nu este bun, multe persoane au refuzat să se vaccineze”, acuză dr. Fericeanu, uitând poate că cea mai virulentă campanie de protejare împotriva infecţiilor respiratorii a purtat-o mass-media în colaborare cu medicii din spitale.

Statistici

Potrivit spuselor dr.Fericeanu, perioada de vârf în care s-au semnalat cele mai multe cazuri de infecţii acute de căi respiratorii superioare (IACRS) este cea cuprinsă între 8-14 ianuarie. „Deşi acum numărul acestora este în descreştere, a crescut gravitatea lor, determinând şi creşterea internărilor”, adaugă dr. Fericeanu. În săptămâna 22-28 ianuarie, la nivelul judeţului nostru s-au înregistrat 2.116 cazuri de IACRS, cele mai multe întâlnite la grupa de vârstă 15-44 ani. Cât priveşte penumoniile, din 1196 de cazuri, 221 au necesitat internarea în spital.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !