Luptă împotriva cancerului

Luptă împotriva cancerului de sân
Luptă împotriva cancerului de sân
Cancerul de sân a devenit în ultimii ani o boală împotriva căreia luptă milioane de femei din lumea întreagă, printre care se află şi o serie de persoane publice. Acestea din urmă nu au ascuns că au cancer, ba mai mult, au încercat să mediatizeze riscurile la care se supun femeile bolnave.

În judeţul Bihor, cancerul mamar face anual sute de victime, numai în primele şase luni ale acestui an înregistrându-se 200 de cazuri noi, care s-au adăugat la cele peste 3.000 aflate în evidenţă.

Prevenţie

„Lucrul cel mai important în depistarea oricărei boli este prevenţia. De aceea, începând cu anul 2004 s-a introdus şi la Oradea programul de screening mamar, care nu este altceva decât o metodă de depistare precoce a cancerului de sân şi care se adresează tuturor femeilor care au vârsta cuprinsă între 40 şi 65 de ani”, afirmă dr. Lucia Milian, şef Secţie Oncologie de la Staţionar II.

„Cu ajutorul screening-ului mamar se descoperă tumorile foarte mici, nepalpabile, care tratate la timp pot determina reducerea ratei mortalităţii din cauza cancerului mamar”, declară dr. Edina Morvay-Szabo, medic oncolog. Ea susţine că această acţiune a avut un mare succes şi anul trecut. „Adresabilitatea a fost foarte bună, în ideea că femeile beneficiază de examinare clinică şi mamografie oferite gratuit”, adaugă dr. Morvay-Szabo. Această testare nu se aplică însă femeilor sub 40 de ani, pentru că până la această vârstă acţionează tulburările hormonale.

Examinări mai multe

Screeningul mamar, fiind un program naţional, beneficiază de fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Deşi anul trecut Bihorul a primit fonduri pentru efectuarea a doar 300 de teste gratuite, anul acesta se va putea efectua un număr dublu, adică 600 de teste.

„Examinările se adresează femeilor care nu au o suferinţă evidentă. Ne adresăm celor care doresc să-şi cunoască starea de sănătate, mai ales celor care au avut în familie bolnavi de cancer. Această boală este ereditară şi rudele bolnavului sunt predispuse 100% să se îmbolnăvească de cancer”, susţine dr. Milian.

Depistare precoce

Potrivit afirmaţiilor dr. Milian, comparativ cu anul trecut, când s-au întregistrat în judeţul nostru peste 15.500 bolnavi de cancer, în primul semestru al acestui an numărul acestora a crescut la peste 16.100 de cazuri.

„Această creştere este îngrijorătoare, dat fiind faptul că şi vârsta bolnavilor scade. Dacă anii trecuţi media de vârstă era între 50 şi 60 de ani, în ultima vreme aceasta a scăzut mult sub 50 de ani. Aici e problema”, spune îngrijorată dr. Lucia Milian.

Numărul mare de cazuri se datorează şi depistării mai bune, a tehnicii de imagistică avansate utilizate, la care se adaugă şi experienţa dobândită în cadrul unor conferinţe naţionale şi internaţionale. Astfel, pentru o mai bună prevenţie, din luna septembrie, medicii oncologi orădeni aşteaptă bihorencele să le efectueze examinarea mamografică.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !