Luptă împotriva cuvântului „retardat”

1Comentariu
Marţi s-a sărbătorit a doua ediţie a Zilei Internaţionale pentru Încetarea Utilizării Cuvântului „Retardat”.

Reprezentanţii Special Olympics România se alatură anul acesta campaniei internaţionale pentru încetarea utilizării cuvântului retardat, pe care îl consideră un termen perimat, suprimat. Campania a fost iniţiată în Statele Unite, şi anul acesta, la data de 3 martie, s-a celebrat a doua ediţie a Zilei Internaţionale pentru Încetarea Cuvântului Retardat.

Organizatorii din Bihor au informat că scopul campaniei este de a susţine organizaţiile Special Olympics şi Best Buddies International în demersul lor „de a responsabiliza societatea în ceea ce priveşte folosirea în sens peiorativ a cuvântului „retardat”, atât în limbajul cotidian, cât şi în legislaţia internă a multor ţări”. 

A început la summit

Mişcarea a fost iniţiată în 2009 de către tinerii cu şi fără dizabilităţi, participanţi la Summitul Internaţional al Tinerilor din cadrul Jocurilor Mondiale de Iarnă Special Olympics, care au considerat că prin folosirea tot mai frecventă a cuvântului „retardat” se aduce o jignire profundă milioanelor de persoane cu dizabilităţi intelectuale, familiilor şi prietenilor acestora. Promotorii acestei mişcări au creat un site dedicat acestei problematici, prin intermediul căruia cetăţenii tuturor statelor pot să-şi asume online angajamentul de a susţine activ această campanie sau pot face donaţii în acest sens (prin cumpărarea de materiale promoţionale dedicate acestei campanii sau prin donaţii directe pentru susţinerea programelor Special Olympics).

Fundaţia Special Olympics din România, înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics, contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, încurajând comunicarea prin sport.

O.S.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor