Lupta pentru locurile doi

Reactualizat la:
Lupta pentru locurile doi
Numai zece locuri are Europa garantate la Cupa Mondiala din 2006, din pozitia de calificare directa.Opt castigatoare de grupe, plus cele mai bune doua echipe clasate pe locurile secunde in grupe.

Locurile secunde devin astfel foarte importante, pentru ca merg la baraj. Exista echipe care inca se bat pentru a obtine biletele pentru Germania. Iata o analiza a celor opt grupe, din primsa locurilor secunde.

Numarul de echipe europene care vor merge la Cupa Mondiala 2006 este de 14, de departe cel mai mare numar acordat de FIFA pentru o singura zona. Justificat, daca privim valoarea si numarul echipelor de pe batranul continent.

Dar, chiar si asa, vor fi nume dezamagite dupa urmatoarele etape care se joaca in grupe.

Toate cele opt castigatoare ale grupelor se califica automat in Germania, acolo unde vor fi urmate de cele mai bune doua echipe clasate pe locul secund.

Celelalte sase echipe clasate pe locul secund in grupe vor disputa barajele in sistem tur-retur. Trei se vor califica si vor completa numarul de echipe calificate la 13.

A 14-a calificata este, din oficiu, Germania, ca gazda a competitiei.

Chiar daca grupele preliminarii se apropie de final, inca se mai joaca multe calificari. Pana acum, numai Germania si Ucraina sunt calificate in mod irevocabil. Asadar, lupte pentru locul 1 se vor da, la fel si pentru locul doi, la fel si pentru baraj, acolo unde nervii vor fi intinsi la maxim.

La acest moment, cele mai bine doua clasate echipe de pe locul doi din grupe sunt Croatia si Anglia, cu 20 si respectiv 19 puncte. Urmeaza Cehia cu 18 si Franta cu 16. Toate mai au de jucat cate doua partide. Turcia este a cincea cea mai bine clasata echipa de pe locul 2, cu 14 puncte, dar cu un singur meci ramas de jucat.

Va amintim ca in locul Cehiei, in lupta pentru primele doua locuri secunde direct calificabile, s-ar putea afla si Romania. Noi preferam sa vorbim de Cehia, pentru ca la acest moment ea se afla peste Romania in Grupa 1.

Turcia, Cehia si Slovacia au mai multe partide jucate pentru ca au fost prezente in grupe de cate sapte echipe, spre deosebire de celelalte care au evoluat in grupe de cate sase. Ca urmare, FIFA va egala situatia prin anularea rezultatelor obtinute de Turcia, Cehia si Slovacia contra echipelor clasate pe ultimul loc in grupele lor.

Ca urmare, Turcia, Cehia si Slovacia pierd fiecare cate sase puncte si multe goluri, din victoriile cntra Kazakhstan, Armenia si Luxemburg. Astfel, rezulta ca grupele 8 si 6 devin cele care isi adjudeca automat calificarea direct la CM 2006 de pe locul doi. Croatia si Anglia au astfel soarta in propriile maini, iar daca vor obtine rezultate bune, ajung in Germania fara baraj, chiar daca nu gastiga grupele.

Franta are de asemenea soarta in propriile maini si va trebui sa termina prima in grupa, daca vrea sa evite barajul.

Cehia se bazeaza pe un rezultat mare cu Olanda, la Praga, pentru a ramane in lupta pentru locul 1. Trei puncte cu Olanda inseama punctul final al oricarei sanse de baraj pentru Romania, dar o relansare pentru Cehia de a castiga grupa si a trimite Olanda la baraj.

O victorie cu Olanda, ar permite de asemenea Cehiei, daca nu castiga grupa, sa se califice direct la CM 2006 pe una din cele doua pozitii ale celor mai bune locuri secunde.

Sursa: Onlinesport.ro