Măcel în centrul oraşului

35Comentarii
Măcel în centrul oraşului
ORADEA - În această dimineaţă, la ora 7, în Piaţa Unirii din centrul oraşului, ecologiştii de la Centrul Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni” (CRSE) au organizat un protest pentru stoparea defrişărilor din faţa Bisericii cu Lună, începute ieri.

„Nu ne opunem lucrărilor de amenajare, ci modului în care acestea se fac. Au tăiat copacii de 1 mai, când nimeni nu este acasă, în stilul caracteristic al Primăriei de implementare a proiectelor. Nu s-a făcut o consultare a cetăţenilor, panourile lucrărilor s-au pus după ce au defrişat zona” declară Mihai Togor, preşedinte CRSE.

1 mai… golaş

Măcelul s-a produs de 1 mai, când au fost tăiate 12 tuia, cu vârste de peste 40 de ani. Acţiunea face parte dintr-un proiect de reamenajare a zonelor verzi, ce prevede „degajarea corpurilor străine” din toată Piaţa Unirii, din care, se pare că fac parte şi aceşti arbori. Firma care se ocupă de lucrări, este Eco Horticola, din Bucureşti.
„Nu se defrişează această zonă, ci se reamenajează. Ca de obicei, pe unii aceste noi amenajări îi satisfac, pe alţii nu” este de părere Dan Gherdan, director adjunct pe probleme de mediu, în Primăria Oradea, trimis de Mihai Groza pentru a opri temporar tăierile.
În locul copacilor, proiectul prevede plantarea de lalele, catalpe şi bucsuşi. Lucrările au ca termen de finalizare data de 15 mai şi se ridică la opt miliarde de lei.
„Copacii se aflau în declin fiziologic. În locul lor va fi amenajată o grădină în stil Art Nouveau, care se potriveşte mai bine cu zona de monumente istorice, din jur” spune Marcel Boloş, director al Administraţiei Imobiliare Oradea.

Tăieri de opt miliarde lei

Verzii consideră că în luna mai se mai pot face plantări doar la munte, fiindcă la această altitudine arborii nu se mai prind.
„Cei care plănuiesc şi aprobă astfel de lucrări de reamenajare în timpul verii, comit o crimă de mediu şi un atentat la sănătatea orădenilor” declară Orlando Balaş, unul din ecologiştii orădeni.
Cetăţenii care au văzut măcelul din centru, au rămas stupefiaţi.
„Îmi vine să mă spânzur când văd ce fac din oraşul meu” spune orădeanul Laurenţiu Mihai, aflat la faţa locului, gata-gata să se ia la harţă cu Dan Gherdan.
Alături de ecologişti, s-a aflat şi Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, care consideră că defrişarea a fost inutilă.
„Copacii nu erau uscaţi, nu trebuiau tăiaţi. Sunt foarte tristă să văd aşa ceva, pentru că acum când Ministerul Mediului a alocat fonduri pentru mărirea spaţiilor verzi, Primaria Oradeataie pomii, în centrul oraşului, unde praful şi noxele sunt ridicate. Am dipus stoparea oricărei acţiuni de acest gen, până la verificarea proiectului” declară Lucia Varga.
Pe teren au ieşit şi comisarii Gărzii de Mediu, care au stopat lucrările, până la verificare actelor, pe care nu executantul nu le avea la îndemână.
„Verificăm legalitatea celor intreprinse, dacă sunt sau nu prevăzute în proiect. În cazul în care nu sunt, vor fi aplicate sancţiuni conform legii” spune comisarul Mugur Popa.

După ridicarea crengilor şi a arborilor, locul a rămas ca ras. În următoarea săptămână proiectul va fi pus la dispoziţia orădenilor, iar vineri, 9 mai, de la ora 14, la Primărie va avea loc o dezbatere publică, la care cetăţenii oraşului pot opta pentru păstrarea zonelor verzi centrale în starea actuală sau la reamenajarea lor.
Carmen Brehoi35Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor