Maestru al mezzotintei, le arată orădenilor ceea ce nu își pot imagina

De Veronica Bursaşiu
Maestru al mezzotintei, le arată orădenilor ceea ce nu își pot imagina
Vernisajul expoziției (I)Real – a lui Christopher Nowicki are loc la Galeria Laborator Visual Kontakt Str. Republicii nr 47, Oradea.


Expoziția aduce în atenția publicului român lucrările unuia dintre maeștrii contemporani ai mezzotintei, gravorul american de origine poloneză Christopher Nowicki.

„În lumea mea vizuală, încerc să schimb percepția asupra realității pe care o are privitorul. (…) Cred că este o provocare extraordinară să folosești imagini realiste. Oamenii au idei preconcepute despre ce reprezintă lucrurile care îi înconjoară, despre ce înseamnă imaginile, și schimbarea acestei percepții este dificil de realizat, dar o văd ca pe o provocare atrăgătoare. (…) Preocuparea mea principală este de a arăta oamenilor ceva ce ei nu își pot imagina”, spune Christopher Nowicki.Lucrările expuse variază de la gravuri de mari dimensiuni, în care se remarcă cele două serii realizate în ultimii ani, „Decizii” și „Entropie”, până la intimitatea lucrărilor de dimensiuni miniaturale, dintre care o parte reiau tensiunea și atmosfera tainică din cele mari, iar altele, ex librisuri, dedicate apropiaților sau personalităților din lumea culturală, dimpotrivă, au o atmosferă jovială.Christopher Nowicki este născut în 1950, la Toledo, Ohio (SUA). Absolvent în Arte Plastice al Universităţii din Toledo (licență – 1973) și al Universităţii din Washington, Seattle (masterat –1977), unde a predat ca asistent al profesorului Glen Alps din 1974 până în 1977.

Din 1993, artistul se stabilește în Polonia, unde actualmente este profesor la Academia de Artă și Design “Eugeniusz Geppert” din Wrocław, fiind conducătorul atelierului de serigrafie din cadrul departamentului de gravură și, totodată, promotorul mezzotintei în aceiași instituție. Profesor invitat la multe universități pentru a ține workshopuri și cursuri de mezzotintă, precum Academia de Artă din Vilnius, Lituania (2001, 2005, 2007), Academia de Artă din Edinburg, Scoția (2006, 2007), Academia de Artă din Riga, Letonia (2008, 2011) Academia de Artă din Tianjin, China (2009), Universitatea Ball State, Muncie, Indiana, SUA (2012, 2013), Universitatea din Bilbao, Spania (2013) etc. În mod constant, din 2012, ține anual (pentru două luni) cursuri de gravură la Universitatea de Nord-Est din Changchun, China.Pe timpul verii Chris lucrează cu americanii în Alaska la imprimarea desenelor tradiționale de pe Coasta de Nord-vest, care sunt imprimeuri serigrafiate în editie limitată.

Conform curatorului Rada Niță, „arta sa propune un joc cu realitatea obiectelor, cu ceea ce vedem, ceea ce ni se pare că vedem și cu ceea ce urmează să vedem (sau am putea vedea). În aceste lucrări, observăm, pe lângă prezentul obiectelor, și o arheologie a trecutului sau un indiciu despre viitorul ireal/suprarealist al acestora. Mezzotinta, fiind o tehnică în care lucrurile ni se dezvăluie tainic dinspre umbră înspre lumină, favorizează în universul lui Nowicki o anumită tensiune și neliniște, sugerând posibilitatea unor lucruri ireale pe cale să se petreacă, la graniță cu o atmosferă suprarealistă. Gravurile construiesc o lume puternic contrastantă, în alb și negru, cu rare accente de culoare”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !