Mafia lemnului seceră pădurile României

Reactualizat la:
3Comentarii
Mafia lemnului seceră pădurile României
Bacău – Mafia lemnului seceră pădurile din judeţul Bacău. Hoţii pun la pământ arbori cu miile, fie ei brazi, fagi sau stejari. În gatere ilegale, pădurile se transformă în şipci, apoi sunt scoase cu acte false din ţară şi trimise în Orient. Culmea, de multe ori, proprietarii de păduri sunt cei care încurajează furtul. Dezastrul din munţi se transferă primăvara la câmpie, unde inundaţiile nenorocesc comunităţi întregi.

In pădurile de pe Valea Muntelui, copacii sunt doborâţi unul câte unul. Brazi, fagi, stejari, cireşi sunt culcaţi la pământ, tăiaţi bucăţi, traşi la gatere si făcuţi şipci. Cei care fură sunt, paradoxal, chiar proprietarii pădurilor. Mulţi dintre localnicii care au fost împroprietăriţi nu au avize de tăiere. Alţii încă se mai judecă pentru păduri.

Proprietarii care se fură pe ei înşişi au o scuză: iau numai lemn de foc pe care îl vînd ca să-şi întreţină familia. Numai în 2004, din pădurile judeţului Bacău s-au furat 28.000 de metri cubi de lemn. Anul acesta, cantitatea a scăzut la 4.000. Fenomenul este în scădere dar încă există, iar controalele celor de la Direcţia Silvică nu pot stăvili furturile şi tăierile ilegale.

Pe Valea Muntelui, mafia lemnului este bine organizată. Pădurea e taiată ilegal chiar de cei care o au în proprietate. Lemnul este vîndut apoi la negru. Iar proprietarii de gatere nu se dau în lături de la a prelucra marfa furată. Drumurile din Valea Muntelui sunt împânzite de filtre şi bariere.. Sunt funcţionari silvici, poliţişlti şi jandarmi. Nu e suficient.

Din gaterele băcăuane, cheresteau pleacă în porturi şi, de acolo, în lumea largă. În special în Orient. Oamenii care au în grijă pădurile din judeţul Bacău nu sunt deloc optimişti.

Antena 33Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor