Maghiarii, politica si Biserica

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
3Comentarii
Szabo Odon
Szabo Odon
UDMR Bihor şi-a găsit, strategic, un candidat din partea Episcopiei Reformate, în Oradea.

În locul consilierului local Istvan Huszar, în Colegiul 9 Oradea Centru-Ioşia, pentru UDMR va concura Ambrus Ferenc, reprezentantul Episcopiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. „UDMR are deschidere pentru colaborarea cu bisericile tradiţionale maghiare. De aceea, am avut o înţelegere cu Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului cu privire la candidatura unei persoane pe care au propus-o dânşii şi atunci domnul Ritli a zis că dânsul se retrage”, spune Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Această mişcare electorală a UDMR îi dă, indirect, o lovitură de imagine lui Tokes, căutând, în acelaşi timp, să atragă voturile etnicilor maghiari membri ai Bisericii Reformate.

Fostul episcop reformat, Tokes Laszlo, nu putea rămâne pasiv la acest pas făcut de UDMR. A ales să reacţioneze în scris. Într-un comunicat remis ieri, se arată că Tokes a aflat „cu stupoare” de candidatura consilierului episcopal reformat Ambrus Ferenc.

Afacerile lui Ambrus

Tokes s-a folosit de o expresie folosită de Kelemen Hunor care, în acest context, într-o şedinţă a UDMR ar fi comparat campania electorală „cu un meci de hochei, la care se foloseşte echipament de protecţie”. Eurodeputatul Tokes s-a folosit de acest prilej pentru a da iarăşi în liderii UDMR Bihor. El este de acord că „pentru apărarea maghiarimii noastre din Ardeal este, într-adevăr, nevoie de «echipament de protecţie»”, dar spune că de acest echipament este nevoie „în confruntarea cu candidaţii la Parlament asupra cărora planează suspiciuni de corupţie, aşa cum sunt Szabó Ödön şi Biró Rozália, responsabili în cazul scandalului privind construirea Centrului Ady în Oradea, nu în satul natal al poetului”.

Cât despre Ambrus, Tokes spune despre acesta că, „în calitate de director al Reform SRL, înfiinţată la începutul anilor ’90 împreună cu Bábolna SA, a cauzat serioase prejudicii financiare şi morale mai multor congregaţii din cadrul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului”.

Preotul-politician, desfiintat intr-o carte3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor