Magistraţii, la protest

1Comentariu
Dragoş Călin
Dragoş Călin
UNJR e prima asociaţie de magistraţi care s-a raliat protestului Curţii de Apel Mureş.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) are printre membrii fondatori câţiva tineri judecători orădeni, dintre care Dana Gârbovan a fost aleasă ca preşedinte al UNJR. Cum judecătoarea Gârbovan e în concediu de maternitate, prerogativele au fost preluate de vicepreşedintele Dragoş Călin.

Recent, UNJR a solicitat magistraţilor, printr-o scrisoare deschisă, trimisă tuturor instanţelor din ţară, să renunţe la robă şi insignă, să boicoteze alegerile din toamnă sau chiar să îşi întrerupă activitatea de la 1 septembrie, raliindu-se astfel la seria de proteste începute de 21 august de Curtea de Apel Mureş.

Salar de 1.400 lei

Principala nemulţumire a judecătorilor se referă la proiectul legii unice de salarizare, care ar urma să le reducă veniturile considerabil, dar şi la subfinanţarea sistemului judiciar.

Potrivit UNJR, conform proiectului legii unice de salarizare, un magistrat debutant ar câştiga circa 1.400 de lei, iar veniturile unui judecător de la Înalta Curte nu ar depăşi 4.000 de lei. UNJR a solicitat convocarea adunărilor generale la nivelul tuturor instanţelor pentru a hotărî asupra formelor de protest arătate în scrisoarea deschisă. Adunările generale urmează să se întrunească săptămâna viitoare pentru a dezbate acest set de proteste. La fel ca şi colegii lor din ţară, magistraţii bihoreni urmează să decidă dacă vor da curs solicitărilor UNJR.

Reamintim că în luna iulie UNJR a mai lansat o serie de proteste preluate de mai multe instanţe din ţară, inclusiv cele din Bihor. Astfel, zilnic, între orele 10 şi 12, s-au suspendat şedinţele de judecată. Cum însă protestul s-a suprapus peste programul redus, de vacanţă judecătorească, el nu a afectat prea mult justiţiabilii. Detalii se pot găsi şi pe site-ul www.unjr.ro.

Cristian Horgos1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor