Magistratul Mihai Viorel condamnat la închisoare

2Comentarii
ORADEA – Bucureşti  - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, pe fostul şef al Secţiei penale a Tribunalului Bihor, Mihai Viorel, la patru ani de închisoare, pentru luare de mită.

Judecătorul orădean Mihai Viorel a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în ianuarie 2004. Din rechizitoriu reuese că magistratul ar fi pretins şi primit, în cursul anului 1998, 150.000 de mărci germane pentru a da o soluţie favorabilă în cazul lui Viorel Pop, zis “Uscatu”, cercetat pentru şantaj şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Anchetatorii au stabilit că judecătorul a primit banii de la soţia lui Viorel Pop, prin intermediul lui Matei Cornel – arestat şi trimis în judecată de Parchetul Naţional Anticorupţie într-un alt dosar de corupţie aflat pe rolul Tribunalului Bihor. După ce a intrat în posesia banilor judecătorul care era preşedinte al completului de judecată, a admis recursul lui Viorel Pop, care era arestat preventiv, şi a dispus punerea sa în libertate pe cauţiune, iar un an mai târziu a admis apelul aceluiaşi inculpat şi a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Judecătorul a fost denunţat însă de soţia lui Pop şi de intermediarul Matei Cornel. În denunţul său, intermediarul susţine că s-a întâlnit cu judecătorul a casa de vacanţă a acestuia de la Arieşeni, prima dată cînd acesta i-a fixat “taxa” pentru serviciul ce urma să i-l facă lui Viorel Pop, iar apoi pentru a-i duce banii. Judecătorul nu a vrut însă să primească banii la el acasă, întrucât se temea să nu fie urmărit, aşa că i-a cerut lui Matei să lase banii la biroul avocatului  Alexandru Butuc. Matei a povestit anchetatorilor că a ascuns banii într-o pungă de cafea, pe care a lăsat-o în cabinetul avocatului, de unde a fost luată de magistrat. În timpul audierilor, Alexandru Butuc a negat că ar fi ştiut de bani şi a spus că a trimis pachetul de cafea grefierilor de la Tribunalul Bihor prin intermediul asistentului său.

Mihai Viorel a demisionat din magistratură în 2002, după ce Parchetul a început pe numele lui o anchetă, fiind suspectat de favorizarea infractorului. În acelaşi dosar mai era cercetat un alt judecător, Adrian Popa, însă au fost scoşi de sub urmărirea penală. Purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, subinpector Alina Dinu, a precizat că încă nu au primit mandantul de punere în aplicare a sentinţei.

 

 

Georgiana Anghel2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor