Mai bine pentru jucătorii Bursă

Mai bine pentru jucătorii Bursă
ORADEA – Anul 2008 începe puţin mai bine prentru contribuabilii care au realizat în 2007 câştiguri din tranzacţii cu titluri de valoare.

„Începând cu 2008, contribuabili persoane fizice care au obţinut câştiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decât titlurile de participare la fondurile deschise de investiţii şi părţile sociale nu mai sunt obligate să declare aceste câştiguri prin depunerea Declaraţiei 226”, ne-a declarat Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.

Având în vedere modificările legislative fiscale în vigoare, persoanele respective nu mai trebuie să declare aceste câştiguri, obţinute în 2007, în luna ianuarie 2008

Impunere

Conform art.67 alin.(3) lit.a) din Legea nr.571 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare, câştigul determinat din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, se impune cu o cotă de 1%, impozitul reţinut constituind plata anticipată în contul impozitului anual datorat.

Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului reprezentând plata anticipată revine intermediarilor, societăţilor de administrare a investiţiilor în cazul rascumpărării de titluri de participare la fondurile deschise de investiţiii sau altor plătitori de venit, după caz, la fiecare tranzacţie. Impozitul calculat şi reţinut la sursă se virează la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv, a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Pentru tranzacţiile din anul fiscal 2007 contribuabilul are obligaţia depunerii Declaraţiei privind veniturile realizate, formularul 200, pe bază căreia organul fiscal stabileşte impozitul anual datorat. „Termenul de depunere a Declaraţiei 200 este data de 15 mai 2008”, a precizat Vasile Farc.

În funcţie de perioada de deţinere a titlurilor de valoare, mai mult sau mai puţin de 365 zile, impozitul anual datorat se stabileşte prin aplicarea cotelor de 1%, respectiv 16% asupra câştigului net.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !