Mai e state, Excelenţă?

O veste bună pentru amatorii de teoria conspiraţiei: sforile în politica europeană (cel puţin pentru Balcani) se trag la Primăria din Oradea. Doar n-aţi crezut că ajung atribuirile de spaţii comerciale, apartamente de serviciu, contracte pe bani publici şi premii de excelenţă?

Dovada: în timp ce discuţiile diplomatice pe plan internaţional încă inflamează spiritele asupra viitorului statut al provinciei sârbe Kosovo, site-ul Primăriei Oradea o plasează deja, discret dar apăsat, în Albania.
În prezentarea plutonierului-major Valentin Vidican de la Jandarmeria Bihor, nominalizat la secţiunea Acte de curaj a Premiilor de Excelenţă, scrie negru pe galben că acesta a împiedicat tentativa de evadare a unor „deţinuţi răsculaţi în închisoarea din Dubrava, regiunea Kosovo, Albania”.

După cum decurg negocierile mai nou, inclusiv către atribuirea de facto a unor funcţiuni statale pentru această provincie disputată, e probabil ca într-un final Kosovo să ajungă un al doilea stat albanez. Dar, cel puţin oficial, nu s-a decis încă nimic, chiar dacă geostrategii ocultei din think-tank-urile Primăriei Oradea s-au dat de gol pe site-ul lor ca arhitecţi secreţi ai noii configuraţii politice internaţionale, cel puţin în spaţiul ex-iugoslav. Şi-atunci de ce se mai agită cârcotaşii pentru care ultima sau cea mai recentă ediţie a Galei Premiilor de Excelenţă a fost în bună măsură o nouă auto-periere veleitară, politizată, provincială şi aproximativă? Ştie cineva pentru ce se dau premiile astea, pentru întreaga activitate sau doar pentru cea din anul precedent? A anunţat cineva cum se calculează punctajul, în funcţie de ce criterii şi care e algoritmul prin care intervine votul „popular” în nota finală?

Nu acei candidaţi care şi-au tras-o din greu la xerox (popularitatea, adică) sunt de vină, ei s-au adaptat conformismului birocratic al unei consultări de faţadă a publicului. Nici Primăria, ca dezorganizator al Premiilor şi compromiţător al unei idei de altfel bune, nu are vreo vină. De ce ar organiza mai exact nişte premii de excelenţă în domenii destul de subiective, când vedem prea bine (printre altele) situaţia parcărilor şi a transportului public, iar „Corso-ul” arată ca o budă din gară, cu sifoane în pardoseală cu tot? Nu sunt de vină nici acei premianţi care iau din greu tot anul salarii, maşini de serviciu şi secretare tot pentru activitatea premiată acum (ca şi cum ei, directorii, ar fi singurii care muncesc şi obţin rezultate în instituţiile respective). Atâta le-ar trebui să refuze premiul: cum ar mai putea figura la anul în juriu pentru a-i premia pe juraţii de anul ăsta? Cineva se întreba pe cine va mai premia Oradea, oraş provincial totuşi, când îşi va epuiza talentele. Nici o grijă, jurii avem destule. Păcat că mai strică peisajul câte unul competent care chiar are rezultate deosebite în activitate.

Crede cineva că va fi vreun an în care măcar la una dintre secţiuni nu se va acorda premiul dacă nu vor fi rezultate chiar excepţionale în anul respectiv? Cum să nu dai premiu, dacă-i din bani publici? Bineînţeles, dacă le va mai rămâne timp celor din Primărie să organizeze încă o ediţie, după rezolvarea crizei iraniene, a încălzirii globale şi a seriozităţii în administraţia locală.


***
Punctele de vedere exprimate de colaboratorii ziarului nostru în rubricile de opinii nu coincid neapărat cu cele ale redacţiei.

Adrian Gagiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !