Mai multe etnobotanice interzise

Mai multe etnobotanice interzise
Lista cu cele 36 de plante etnobotanice interzise ar putea fi completată cu alte plante dacă situaţia o va impune, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

“Am interzis comercializarea şi în condiţiile în care anul trecut în ianuarie erau 18 magazine de acest fel, iar în ianuarie 2010, 300 de magazine”, a spus ministrul.

Pedepsele prevăzute în ordonanţa de urgenţă privind interzicerea plantelor şi substanţelor cu proprietăţi psihoactive, aprobată miercuri de guvern, pleacă de la trei ani de închisoare şi ajung la 20 de ani, în cazul mefedronei şi al derivaţilor de piperazină.

Potrivit noului act normativ, pe listele existente în Legea 143/2000 au fost introduse 36 de noi plante şi substanţe a căror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere, fără drept se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc.

Noile plante şi substanţe identificate sunt, în marea majoritate, plante (specii de salvie – Salvia divinorum Epling & Játiva, plantă care produce halucinaţii şi specii de mitragină – Mitragyna speciosa Korth, plantă cu efecte similare cocainei), ciuperci (manita muscaria, Amanita pantherina, toate speciile din genul Psilocybe) şi substanţe (LSA, ketamina, derivaţi de piperazină, sare de baie – mefedrona). Pentru producerea, prepararea, punerea în vânzare, distribuirea, cumpărarea sau deţinerea de sare de baie sau derivaţi de piperazină pedeapsa cu închisoarea este cuprinsă între 10 şi 20 de ani.

Produsele se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri sub diverse denumiri,  preţurile de vânzare variind în funcţie de gramaj, de la 50 la 120 de lei.

Interdicţiile prevăzute în OUG vor intra în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial. În termen de 10 zile de la publicarea ordonanţei, cei care comercializează aceste produse au obligaţia de a le distruge.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, efectele produse de aceste substanţe sunt similare celor date de substanţele psihotrope, având efect direct asupra creierului uman – stări confuzionale, pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei combinate cu efecte adverse precum dureri puternice de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului.

În 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice.

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !