Mai mulţi bani pentru copii

Mai mulţi bani pentru copii
Deva – Indemnizaţia pentru creşterea copilului a scăzut începând cu 1 ianuarie 2007 de la 800 lei la 600. A crescut însă alocaţia pentru creşterea copilului de la 24 de lei la 200, ceea ce face ca o mamă care lucrează să ia în 2007 în loc de 824 lei, doar 800.

Avantajul este însă pentru persoanele care nu au lucrat nicăieri, dar vor să facă copii. Aceste mămici vor primi 200 de lei timp de doi ani (respectiv, trei pentru copilul născut cu handicap), după care alocaţia va reveni la 24 de lei.

„Este o diferenţă faţă de înainte, când mamele fără loc de muncă sunt stimulate să facă copii. Este vorba de cele care primesc venitul minim garantat şi care, cu cei 200 de lei lunar, vor să facă un copil şi chiar le ajută financiar. Este un efort bugetar destul de mare, însă doar atât îşi permite în acest moment statul pentru stimularea natalităţii”, declară Octavian Băgescu, director DMSSF Hunedoara.

Trusoul e lege fără norme

Chiar dacă din acest an, bebeluşii născuţi în unităţile spitaliceşti trebuie să primească de la 1 ianuarie un trusou gratuit cu hăinuţe, lenjerie şi produse de îngrijire, în valoare de 150 lei, normele de aplicare a legii nu intră în vigoare decât în martie.

Legea Coş-Bebe prevede că aceste hăinuţe vor fi acordate o singură dată, la externarea din maternitate a bebeluşului. Cheltuielile pentru trusou vor fi suportate, potrivit actului normativ, din bugetele locale ale judeţelor, respectiv ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, după caz. „Nu se ştie cum vor fi daţi aceşti bani, dar nu cred că va exista vreo mamă care să nu primească coşul-bebe”, mai spune Octavian Băgescu.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !