Mai mulţi bani pentru IMM-uri

ORADEA – IMM-urile vor suplimentarea bugetelor programelor de sprijinire finanţate de la bugetul de stat. Cerea a fost exprimată de Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al Consiliului Naţional al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIMMR), în urma numeroaselor solicitări venite din teritoriu.

Multe cereri

Potrivit informaţiilor oficiale, la sfârşitul lunii aprilie erau depuse de către IMM-uri 3.848 de cereri de finanţare. În prima lună de implementare a programelor pentru sprijinirea IMM-urilor, prin acordarea de alocaţii financiare nerambursabile de la bugetul de stat, au fost depuse un numar de 3,3 ori mai mare de cereri, raportat la numărul total de beneficiari ai acestori programe estimate pentru întregul an 2007.

„Din analiza situaţiei derulării în 2006 a programelor de sprijinire a IMM-urilor rezultă că există foarte multe solicitări pentru finanţări, mai ales în cadrul Programelor pentru informarea şi educarea comercianţilor, susţinerea investiţiilor, dezvoltarea exportului şi pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor prin fonduri în limita sumelor plătite pentru profitul brut reinvestit.

Pentru aceste programe au fost multe solicitări care nu au putut fi aprobate pe motivul epuizării bugetului, deşi sunt îndeplinite condiţiile de eligibilitate”, afirmă Ioan Mintaş.

Drept urmare, acesta consideră că este strict necesară suplimentarea bugetelor programelor pentru sprijinirea IMM-urilor, prin acordarea de alocaţii financiare nerambursabile de la bugetul de stat, pentru soluţionarea tuturor cererilor IMM-urilor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

De asemenea, Mintaş menţionează că, potrivit Legii 346/2004, este obligatorie alocarea a 0,2% din PIB pentru finanţarea programelor IMM. Mai mult, în cadrul Programului de Guvernare este prevăzuta în mod expres ca obiectiv, ridicarea progresivă a procentului de alocare de resurse financiare pentru stimularea înfiinţării şi sprijinirea funcţionarii IMM-urilor, de la 0,2% din PIB în prezent la 0,4%. „Din păcate însă, în prezent, pentru toate programele derulate de ANIMMC, bugetul alocat reprezintă mai puţin de 0.02% din PIB”, conchide Ioan Mintaş.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase