Mai mulţi bani pentru pensionari

Mai mulţi bani pentru pensionari
ORADEA - Persoanele care au muncit în grupa I sau grupa a II-a vor primi mai mulţi bani la pensie. Guvernul a adoptat săptămâna trecută un act normativ prin care vor fi înlăturate unele inechităţi pentru pensionarii care, anterior datei de 1 aprilie 2001 au desfăşurat activităţi în grupa I şi a II – a de muncă.

Puncte în plus

 

Potrivit actului normativ, pensionarii care se încadrează în această categorie vor primi o majorare a punctului de pensie în funcţie de grupa în care au lucrat. Astfel, se vor acorda 0,50 puncte pentru fiecare an de spor, respectiv 0,04166 puncte pentru fiecare lună de spor, pentru vechimea realizată în activitatea desfăşurată în grupa I de muncă. Pentru vechimea realizată în activitatea desfăşurată în grupa II-a de muncă se vor acorda0,25 puncte pentru fiecare an de spor, respectiv, 0,02083 puncte, pentru fiecare lună.

„Este o decizie necesară, o corecţie care trebuia făcută. Am avut numeroase solicitări. Această măsură se va aplica eşalonat, pe măsură ce cărţile de muncă se vor analiza”, a explicat primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu.

Szarka Arpad, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii spune că este o măsură rezonabilă care s-a făcut pentru acele persoane care nu au beneficiat de mărire la recalcularea pensiilor pentru anii lucraţi în grupele I şi II. „Aşteptăm să apară normele metodologice de aplicare a actului normativ. Probabil că recalcularea în funcţie de grupele de muncă se va desfăşura în patru etape, la fel ca şi prima recalculare a pensiilor”, a precizat Szarka Arpad. Acesta a adăugat că persoanele în cauză vor trebui să dovedească anii munciţi în grupele I şi II cu carnetele de muncă sau adeverinţe.

Reamintim că Guvernul a mai aprobat în şedinţa de săptămâna trecută majorarea punctului de pensie cu 20%, începând cu 1 noiembrie 2008. Astfel, valoarea punctului de pensie va urca la 697,5 lei, de la 581,3 lei în prezent. Înainte de această majorare, pensia medie din sistemul public este de 514 lei.

 

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase