Mai multi someri in septembrie

Numarul somerilor înregistrati la AJOFM Bihor în cursul lunii septembrie 2005 a crescut fata de luna august 2005 cu 144 de persoane, potrivit datelor furnizate de directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor, Daciana Nica.

Numãrul beneficiarilor de indemnizatii a scãzut cu 21 de persoane, iar numãrul somerilor neindemnizati a crescut cu 165 de persoane. „Scãderea numãrului de someri indemnizati se datoreazã pe de o parte scãderii numãrului de persoane disponibilizate, iar pe de altã parte numãrului de încadrãri în muncã si a expirãrii perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj”, este de pãrere Daciana Nica. Cresterea numãrului de someri neindemnizati este cauzatã de scãderea numãrului de încadrãri în muncã, a reînnoirii unui numãr mare de cereri ale somerilor neindemnizati si a luãrii în evidentã a absolventilor promotia 2005.

Rata somajului 2,2%

Numãrul de persoane înregistrate în evidentele AJOFM Bihor la 30.09.2005 a fost de 6.158, dintre care 2.542 femei. Numãrul somerilor indemnizati a fost de 1.773 de persoane iar al celor neindemnizati 4.385 de persoane. În septembrie au fost încadrati în muncã 75 de someri indemnizati si 103 persoane din rândul persoanelor neindemnizate, datoritã activitãtii de consiliere si mediere. „Cele mai solicitate domenii pe piata muncii în aceastã perioadã au fost: constructiile, industria usoarã, industria alimentarã si prelucrarea lemnului”, ne-a precizat Daciana Nica.

Dan Birta