Mai pot accesa fonduri pentru angajaţi

S-a prelungit cu şase luni termenul de depunere a proiectelor pentru acordarea de ajutoare de stat.

Conform, Ministerului Muncii, firmele din România au la dispoziţie 142 mililioane euro de la Uniunea Europeană pentru noi angajări, pentru programe de training destinate angajaţilor sau pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Beneficiu aplicării la astfel de proiecte pentru firme ar fi reducerea cu până la 75% a cheltuielilor salariale  cu noii angajaţi.

De ce sunt reticente firmele? Fiindcă trebuie să depună o cotă de participare, dar şi fiindcă evaluarea durează mult. „Am citit un caz care a accesat astfel de fonduri, pe o altă axă, anul trecut. I s-a aprobat acum, dar firma era în faliment.  Şi în cazul nostru, am făcut un proiect pe resurse umane, pe o altă măsură, a durat un an. Noi nu suntem eligibili pentru acest program. Dar ştiu că fimele ar fi apelat la credite bancare , dar băncile  sunt reticiente acum la acordarea creditelor. Apoi, firmele trebuie să apeleze la firme de consultanţă pentru a scrie astfel de proiecte. Fiindcă au fost consumate foarte puţine fonduri, termenul de depunere al proiectelor a fost prelungit cu şase luni: expira pe 31 octombrie şi a fost prelungit până în martie 2010”, spune directorul adjunct al Agenţiei Judeţene de Ocupare şi formare Profesională Bihor.

Directorul executiv al Federaţiei Patronilor şi consultant în afaceri, Dan Octavian spune că va depune un astfel de proiect pentru Federaţia Patronilor şi pentru firmele membre. valoarea acestuia ar fi de 15.000 euro. „IMM-urile nu sunt interesate de astfel de proiecte, de training, de exemplu, şi fiindcă au angajaţi puţini. Sub 10. Şi atunci nu e rentabil să aduc un trainer, la o o contabilă, de exemplu”, spune Dan Octavian.

Fonduri

Din aceste fonduri, companiile pot subvenţiona jumătate din salariile noilor angajaţi pe un an.  La nivel naţional au fost depuse aproximativ 300 de proiecte. 128 de cereri au fost aprobate, ceea ce înseamnă că 15% din fondurile disponibile au fost utilizate. Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) a lansat în luna martie proiectele depuse pentru trei scheme de ajutor de stat şi de minimis .

Măsurile se referă la costurile pentru ocuparea forţei de muncă, cele pentru formarea profesională a angajaţilor, şi ajutorul de minimis, care subvenţionează costurile pentru informare, instruire şi investiţii în domeniul sănătaţii şi securităţii la locul de muncă. Chiar dacă sunt puţine proiecte depuse, rata de succes a cererilor este mare, în sensul că s-au aprobat mai multe proiecte decât pe alte linii de finanţare.

Veronica Bursaşiu

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !