Mai pupă CET-ul banii UE?

6Comentarii
Mai pupă CET-ul banii UE?
Proiectul de reabilitare termică de care-şi leagă speranţele Primăria s-ar putea duce pe apa Sâmbetei.

Proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu energie termică din Oradea poate fi dinamitat din cauza deciziei Guvernului Boc de a sista subvenţiile de stat la preţul gigacaloriei. Municipalitatea orădeană a depus la Uniunea Europeană un proiect de modernizare a CET-ului şi a sistemului de transport şi distribuţiei de energiei termice. Valoarea sa: circa 70 milioane euro.

Europeni drastici

Săptămâna trecută, primarul Ilie Bolojan a fost în Capitală, de unde s-a întors cu veşti proaste: oficialii europeni au transmis Guvernului Boc că în condiţiile în care Statul Român nu îşi menţine politica de subvenţionare parţială a preţului la energia termică, UE îşi rezervă dreptul de a respinge proiectele de reabilitare a sistemelor termice, depuse de către şapte municipalităţi din România. Printre ele şi Oradea… Ecuaţia e simplă: în proiectele depuse se au în vedere amortizarea unor costuri, fiind luată în calcul şi subvenţia de Stat. Uniunea Europeană nu agreează însă modificarea politicii de subvenţionare, neadmiţând ca în proiectele depuse municipalităţile să descrie o situaţie pentru ca între timp regulile jocului să se schimbe.

Din moment ce Guvernul elimină subvenţia proprie, primăriile – care şi până acum subvenţionau o cotă-parte din preţul gigacaloriei – se văd acum nevoite să o compenseze tot din bugetul local, pentru ca preţul facturat populaţiei să rămână în limite suportabile.

C.C.

Taguri: , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor