Mai putin de 5.900 de persoane active sunt inregistrate in Timis ca someri

De Marcel Hoster
Mai putin de 5.900 de persoane active sunt inregistrate in Timis ca someri
Mai putin de 5.900 de persoane active sunt inregistrate in Timis ca someri
Numărul persoanelor cu drept de muncă aflate în căutarea unei slujbe rămâne foarte scăzut în judeţul Timiş. Datele oficiale prezentate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş arată că la finalul lunii septembrie statutul oficial de şomer era deţinut de 5.862 de persoane, ceea ce reprezintă o rată a şomajului de doar 1,77%. Deşi nesemnificativ, acest procent arată o scădere de 0,01% faţă de 1,78% înregistrat în august.

Şomajul rămâne mai pronunţat în rândul femeilor, cu 2,02%, faţă de 1,57% în rândul bărbaţilor. În total, 3501 persoane sunt beneficiare de sprijin de la bugetul de stat, dintre aceştia cei mai mulţi primeau o îndemnizaţie de şomaj de 75%, iar alte 163 de persoane de doar 50%. Numărul celor neindemnizaţi a fost de 2361.

Interesant, deşi specialiştii se aşteptau la o creştere a ratei şomajului ca urmare a înregistrării în datele oficiale a celor care au terminat şcoala medie sau superioară în acest an, iată că de fapt numărul şomerilor a scăzut. Cel mai probabil persoanele respective nu şi-au depus încă dosarele pentru a beneficia de sprijin de la stat, atât financiar cât şi în ceea ce priveşte cursurile de recalificare profesională.

Cei mai mulţi timişeni fără slujbă, 23,15%, sunt în categoria de vârstă 40 – 49 de ani, urmaţi de cei între 30 şi 39 de ani, cu 19,58%, respectiv cei peste 55 de ani, cu 18,38%. Desigur, ca şi grad de pregătire profesională cei mai mulţi şomeri provin din rândul celor cu şcoală primară, gimnaziu sau pregătire medie profesională. Aici sunt cuprinşi mai mult de jumătate dintre şomeri, cel mai bine stând cei cu o universitate absolvită, cu 15,81%.

În ceea ce priveşte locurile de muncă disponibile, în luna septembrie au fost oferite prin intermediul AJOFM 2062 locuri de muncă, dintre care cele mai multe pentru muncitori (1360 de posturi). Pentru cei cu liceu erau oferite 409 slujbe, iar pentru cei cu studii superioare 293. Chiar dacă în sectorul de stat sunt blocate majoritatea posturilor, la această categorie erau oferite 59 de slujbe.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !