Mai puţine concedieri

Amenzile aplicate de ITM în cadrul unei campanii de control se ridică la 232.300 lei.

Din statisticile Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor se observă în cursul lunii trecute diferenţa negativă dintre numărul contractelor individuale de muncă nou înregistrate 3.809 şi numărul dispoziţiilor de desfacere a contractelor individuale de muncă înregistrate şi anume 5.903.

„Comparativ cu luna octombrie, pe parcursul lunii noiembrie 2009 se constată diminuarea numărului contractelor individuale de muncă nou înregistrate cu un  procent de 20%, dar şi diminuarea numărului de angajatori nou înregistraţi cu un procent de 15%. Un lucru îmbucurător este faptul că s-a diminuat numărul dispoziţiilor de desfacere a contractelor individuale de muncă 5%”, a precizat Mircea Matei, directorul coordonator al ITM Bihor.

Controale

În cadrul Campaniei naţionale „O zi pe săptămână” în domeniul relaţiilor de muncă inspectorii ITM au controlat un număr de 143 angajatori. În cadrul acţiunii au fost sanţionaţi 97 de angajatori, fiind aplicate nu mai puţin de  202 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 232.300 lei.
„Au fost identificaţi un număr de 27 angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate 48 persoane care lucrează fără forme legale de angajare.  În acest sens au fost aplicate 27 amenzi în valoare totală de 112.500 lei”,a precizat Simona Iancu, director coordonator adjunct al ITM Bihor.

Printre cele mai frecvente nereguli constatate se numără primirea la muncă fără încheierea contractelor individuale de muncă, neîntocmire acte modificare clauze existente în contractul individual de muncă, nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal dar şi neacordare indemnizaţie de minim 75% din salariul de bază, în cazul întreruperii temporare a activităţii angajatorului din motive economice, aşa cum este prevăzut de lege.

Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !