Mai puține focare de pestă porcină în Bihor

De Simona Drimbău
Mai puține focare de pestă porcină în Bihor
Târgurile de animale din județul Bihor sunt închise, iar comercializarea cărnii de porc din zonele cu PPA este interzisă.

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) în județul Bihor a scăzut de la 55 la 48, potrivit informațiilor furnizate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor. Cele 48 de focare de PPA sunt în 16 localități: Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Albiș, Galoș Petreu, Făncica, Silindru, Sălacea, Cubulucut, Abram, Cheșereu, Chișlaz, Târgușor și Petreu.

Ultimile focare au fost confirmate în localitățile Abram – Comuna Abram și Petreu – comuna Abrămuț. Toate focarele au evoluat în gospodării nonprofesionale.

Patru cazuri la mistreț

În data de 12.02.2019, a fost confirmat un caz de PPA la mistreț, pe fondul de vânătoare nr. 4 Șimian, numărul total de cazuri la mistreț fiind în prezent de 4. “Conform procedurilor, DSVSA Bihor a luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, se precizează în comunicatul semnar de directorul executiv al DSVA Bihor, Remus Moțoc.

Focare stinse

Acesta mai informează că prin activitățile desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, au fost stinse, în data de 31.01.2019, un număr de șapte focare de PPA, din trei localități ale județului, respectiv Sălard (cinci focare), Sântimbreu (un focar) și Cauaceu (un focar), și sunt în curs de finalizare activitățile necesare pentru stingerea focarelor din următoarele localități: Sălacea, Albiș, Olosig și Chișlaz.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. “Menționăm faptul că toți proprietarii exploatațiilor de porcine din județul Bihor în care au fost afectați de PPA până la data de 31.12.2018, au fost integral despăgubiți, valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA Bihor în conturile acestor proprietari fiind de 1.085.280 lei, iar pentru proprietarii exploatațiilor afectate în cursul anului 2019, dosarele de despăgubire sunt în curs de soluționare, aceștia urmând a fi despăgubiți în cel mai scurt termen posibil”, mai informează șeful DSVSA Bihor.

Comerțul cu porci, interzis

În comunicatul transmis redacției Jurnalului Bihorean conducerea DSVSA Bihor avertizează că “este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane”.

Instituția reamintește cetățenilor județului Bihor, faptul că, datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului Bihor au activitatea suspendată pe termen nedeterminat. În scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor desfășoară în permanență, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratelor de Poliție Județene, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii destinate comercilizării în unități specializate, dar și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană.

„Astfel, în cursul anului 2019 DSVSA Bihor a desfășurat, pe principalele artere rutiere a județului, împreună cu IPJ Bihor, 47 de activități de control în trafic, în urma cărora au fost aplicate 44 de sancțiuni contravenționale, din care 25 avertismente și 19 amenzi contravenționale în valoare totală de 39.000 lei. Principalele deficiențe constatate au fost reprezentate de transportul animalelor fară acte sau/și cu mijloace auto neautorizate, vânzare de animale fără documente legale, transport de animale neidentificate și fără documente, caz în care s-a dispus și uciderea și eliminarea cadavrelor”, se mai precizează în comunicat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !