Mai puţine paturi în spitalele judeţului

Mai puţine paturi în spitalele judeţului
Deva – Un număr de 274 de paturi din spitalele hunedorene va fi eliminat din această săptămână. Cele mai multe paturi se vor desfiinţa la Spitalul din Petroşani – 57 şi la cel din Hunedoara – 55. La Deva, numărul paturilor din spital se va reduce cu trei.

Vor fi diminuări la secţia de pediatrie-ginecologie, dar creşte numărul paturilor în secţiile neurologie, interne şi la nou-înfiinţata secţie de chirurgie toracică”, a declarat Dan Magheru, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Hunedoara.

Criteriile după care s-a făcut restructurarea au ţinut cont de numărul de pacienţi înregistraţi într-un an în secţie, de cazurile care pot fi tratate în ambulatoriu şi de adresabilitatea fiecărei zone deservite de unitatea spitalicească. În contextul reorganizării activităţii în spitale, nu vor exista concedieri ale angajaţilor. Personalul mediu va fi reorientat spre alte secţii din spital.

Trecem la medicina comunitară

Din această săptămână, cinci mii de paturi din spitalele româneşti vor fi eliminate.

Pe de altă parte, paturile care nu sunt folosite în anumite secţii vor fi redistribuite în cele supraaglomerate. În plus, normele Uniunii Europene prevăd o distanţă minimă între paturile din saloane.

La nivelul întregii ţări, se va renunţa la 5000 de paturi de spital, dintr-un total de 130 de mii. Cele mai multe paturi vor fi eliminate în Capitală unde vor dispărea aproape 1500 de paturi: numai din Spitalul Municipal peste 400, din Colentina- aproape 200, din spitalele Sfântul Ioan şi Panteliomon – în jur de 100 de paturi.

Măsura a fost luată în urma controalelor făcute de Ministerul Sănătăţii, care au scos la iveală că există secţii, cum ar fi cele de obstetrică-ginecologie, unde paturile stau nefolosite şi alte secţii supraaglomerate, precum cele de cardiologie.

Norme UE

Mai mult, normele Uniunii Europene prevăd o distanţă minimă de 70 de cm între paturile dintr-un salon, pentru a putea fi asigurat confortul pacientului. În plus, tendinţa în Uniunea Europeană este de diminuare a numărului de paturi pentru internare.

„Această tendinţă se va vedea şi la noi, în sensul că va creşte ponderea asistenţei medicale în ambulatoriu, iar asistenţa de specialitate intra-spitalicească va fi îmbunătăţită printr-o preocupare mai mare pentru cumpărarea de aparatură performantă necesară investigaţiilor medicale”, afirmă Dan Magheru, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Hunedoara.

Dacă la nivelul anului 1990, media europeană era de 800 de paturi la o sută de mii de locuitori, în 2004 cifra a ajuns la 600 de paturi. România avea atunci 655 de paturi, în timp ce ţări precum Belgia, Franţa, Germania sau Ungaria aveau mai multe paturi de spitalizare decât noi, iar Polonia, Marea Britanie, Danemarca sau Spania aveau mai puţine.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !