Maior a preluat competenţele lui Coldea

Maior a preluat competenţele lui Coldea

BUCURESTI – Directorul SRI, George Maior, a anunţat, miercuri, că a preluat temporar competenţele operative ale prim-adjunctului Florian Coldea.

Maior a arătat că a dispus constituirea unei comisii de investigare, condusă de şeful Direcţiei Juridice a SRI, care să verifice acuzaţiile implicării unor cadre ale Serviciului în acte de poliţie politică şi să stabiliească circumstanţele în care “notiţele de birou” scrise de prim-adjunctul Florin Coldea au ajuns în “spaţiul public”.

Directorul SRI a precizat că, până se vor elucida condiţiile în care “notele de birou” ale lui Coldea fost făcute publice, a decis să preia în coordonarea sa personală şi nemijlocită principalele competenţe operative aflate în subordonarea prim-adjunctului. “Practic, voi prelua personal aceste responsabilităţi. În funcţie de rezultatul anchetei, voi dispune şi alte măsuri, în conformitate cu legea şi ordinele interne”, a spus Maior.

Maior a susţinut că, în urma investigaţiei interne, a rezultat că “nu a existat poliţie politică în cadrul SRI”.

El a mai spus că nu a existat nicio solicitare de verificare a judecătorilor Curţii Constituţionale din partea vreunei persoane sau instituţii, inclusiv a preşedintelui Traian Băsescu, şi că nu s-au făcut informări pe această temă vreunui beneficiar, inclusiv şeful statului.

Demersul lui Coldea a fost justificat, acesta verificând implicarea SRI în presupuse situaţii în care instituţia ar fi încălcat legea, dezvăluite de presă în 2 şi 3 aprilie, a declarat directorul SRI. Maior a prezentat buletinul mass-media al SRI din 3 aprilie, în care erau prezentate declaraţiile liderului PIN, Cozmin Guşă, conform căruia doi dintre judecătorii Curţii Constituţionale ar fi informatori ai fostei Securităţi, ceea ce i-ar fi făcut şantajabili.

“Verificările primului-adjunct au fost determinate de vehicularea în mass-media a unor referiri privind implicarea Serviciului în situaţii care ar fi încălcat cadrul legal de desfăşurare activităţii instituţiei, utilizarea unor dosare ale securităţii din arhiva aflată în gestiunea SRI, în scopul exercitării de presiuni la adresa unor magistraţi ai Curţii Constituţionale, pe posturi de televiziune şi mass-media”, a arătat Maior.

El a mai spus că dosarele care au fost invocate în acest caz au fost predate la Tribunalul Militar Timişoara în 1999 şi la CNSAS în 2002. “SRI nu avea nici măcar potenţial obiectul aşa-zisului şantaj”, a precizat directorul Serviciului.

Maior a completat: “La nivelul arhivel fostei Sercutităţi, aşa-zisele dosare de securitate naţională, toate fondurile sunt cunoscute de CNSAS, mass-media, şi nu există nici un alt fond de arhivă secretă, arhivă în arhivă”.

Directorul SRI a prezentat un document în care se precizează că există 6 fonduri de arhivă preluate de Serviciu de la Securitate.

Astfel: Fondul Corespondenţă (“C”) cuprindea corespondenţa dintre unităţile Ministerului de Interne, printre care şi cele ale Departamentului Securităţii Statului, sau dintre acestea şi alte instituţii; Fondul Documentar (“D”) cuprindea materiale de sinteză, informări, planuri de muncă privind activitatea informativ-operativă a Securităţii; Fondul Informativ (“X”) cuprindea documente rezultate din urmărirea informativă a persoanelor; Fondul Penal (“Y”) cuprindea dosarele persoanelor cercetate pentru infracţiuni contra securităţii statului şi dosare de penitenciar ale aceloraşi persoane; Fondul Reţea (“Z”) cuprindea dosare referitoare la persoanele care au colaborat sau au refuzat colaborarea cu Securitatea – dosarele de informator; Fondul Neoperativ (“U”).

După avizul negativ al Curţii Constituţionale la propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a susţinut că şeful statului a cerut date de la SRI referitoare la judecătorii Curţii, liderul social-democrat spunând că aceştia au fost şantajaţi.

Geoană a prezentat două note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situaţia dosarelor a trei judecători, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu.

Ulterior, Nicolae Cochinescu i-a trimis o scrisoare liderului PSD în care a susţinut că nu a fost şantajat, iar CNSAS a decis că Aspazia Cojocaru nu a făcut poliţie politică, schimbându-şi decizia iniţială, în urma unei contestaţii a acesteia.

În urma declaraţiilor lui Geoană, George Maior şi Florian Coldea au fost audiaţi la Comisia parlamentară pentru controlul SRI, Maior anunţând începerea unei anchete interne în cadrul serviciului de informaţii.

Florian Coldea a negat acuzaţiile lui Geoană, susţinând că însemnările erau simple note de birou, de uz intern.

La ora transmiterii acestei ştiri, Comisia parlamentară de control al activităţii SRI face o serie de audieri în legătură cu acuzaţiile aduse Serviciului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase