Maitreyi vine pe scena orădeană

ORADEA - Trupa „Iosif Vulcan” a Teatrului de Stat din Oradea se află în plină pregătire a următoarei premiere a stagiunii 2007-2008.

După succesul înregistrat cu adaptarea la teme cotidiene a clasicei Chiriţe a lui Vasile Alecsandri, un nou spectacol original va fi pus în scenă de actorii orădeni. Este vorba despre o dramatizare a cunoscutului roman „Maitreyi”, de Mircea Eliade. Responsabilă cu direcţia de scenă a acestui spectacol, care va avea premiera în 15 februarie este tânăra şi talentata regizoare Chris Simion, care a reuşit această adaptare în colaborare cu secretara literară a teatrului ordean, Victoria Balint.

Două lumi paralele

„Îmi propun să realizez la Oradea un spectacol de referinţă nu numai pentru scena locală, ci pentru teatrul contemporan”, spune regizoarea. Dincolo de celebra poveste de dragoste dintre cărturarul român şi tânăra hindusă din Calcutta, arhicunoscută de iubitorii de literatură, Chris Simion şi-a propus să evidenţieze şi diferenţa dintre cele două civilizaţii. „Sunt două lumi paralele, cu tradiţii şi obiceiuri diferite, singurul lucru care face legătura între ele fiind iubirea celor doi”, spune Simion, care a avut şansa de a vizita timp de o lună India.

În timpul acestei vizite a ajuns şi la casa în care s-a depănat povestea de dragoste a celor doi, dar şi de a cunoaşte un bătrân care îşi amintea de prezenţa lui Eliade în oraş. „Mi l-a descris pe Eliade exact aşa cum era. Îmbrăcat în costumul său alb, fumând pipă, plimbându-se cu maşina. Dincolo de veneraţia pe care hinduşii o au faţă de pielea albă, e absolut normal ca, într-un peisaj ca şi acela din Calcutta, prezenţa unui asemenea personaj să treacă neobservată”, spune Chris Simion.

Un spectacol secvenţial

În ceea ce priveşte colaborarea cu actorii trupei „Iosif Vulcan”, regizoarea spune că este mulţumită de cei care fac parte din distribuţia piesei: „am găsit la Oradea o echipă foarte bine închegată, omogenă, cu care îmi face plăcere să lucrez”.

Pentru că este vorba de un spectacol dificil de realizat, un spectacol secvenţial, cu 7 scene, pe parcursul cărora protagoniştii vor juca chiar şi printre spectatori, iar coregrafia actorilor are un rol esenţial, o parte dintre actori vor pleca în perioada imediat următoare la Bucureşti, acolo unde vor deprinde mişcările de bază ale dansului tradiţional indian, kathhak, de la un specialist.

Chris Simion este una dintre cei mai bine cotaţi tineri regizori români. Câştigătoare a Premiului pentru regie din cadrul Galei Tinerilor Artişti din 2003, Simion este şi preşedintele Companiei Independente de Teatru „Daya”, care produce spectacole alternative şi experimentale deosebit de apreciate de specialişti, ca dovadă numărul mare de premii interne şi internaţionale obţinut într-o perioadă relativ scurtă de la înfiinţare.

Pe lângă cele 10 spectacole puse în scenă, dintre care două se joacă încă pe scenele din Bucureşti, Chris Simion are şi o bogată activitate literară, fiind autoare a opt cărţi publicate.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !