Majorarea de salar, din 1 ianuarie

Majorarea de salar, din 1 ianuarie
ORADEA – Noul an a debutat promiţător pentru cadrele didactice, salariile fiindu-le majorate chiar din această lună. Sindicaliştii consideră că problema salarizării în învăţământ este încă departe de rezolvare.

Hotărârea a fost luată la începutul acestei săptămâni, în cadrul întâlnirii dintre federaţiile sindicale din învăţământ, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC), Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi ai Ministerului Finanţelor Publice. „Într-adevăr, este o realizare, este un mic succes, dar nu rezolvă nici pe departe problema salarizării din învăţământ. Şi la ora actuală, principala problemă sunt debutanţii, al căror salar este în continuare extrem de mic”, este de părere Alexandru Sanislav, vicepreşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor.

Etapele de majorare
În prima etapă, respectiv de la 1 ianuarie, salariul dascălilor a crescut cu 5%. Majorarea continuă la 1 aprilie cu 2%, iar ultima tranşă se va face de la 1 octombrie 2007, cu 15%. Din fericire, în cadrul negocierilor, discuţiile au vizat şi personalul nedidactic al unităţilor de învăţământ. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca pe lângă majorara salarială, personalul nedidactic să beneficieze de sporuri de complexitate şi spor de stabilitate. În ceea ce priveşte majorarea salarială a acestora, creşterea va fi aceeaşi cu cea a cadrelor didactice, excepţie făcând ultima tranşă, respectic 1 octombrie, când majorarea personalulului nedidactic se va face cu 11%, şi nu cu 15%.

Spor pentru a-i atrage
De asemenea, la cererea Federaţia Educaţiei Naţionale, se va avea în vedere ca în perioada imediat următoare să se introducă şi un spor general de sistem, care să fie acordat atât personalului didactic, cât şi nedidactic, cu scopul de a atrage forţă de muncă în sistemul educaţional. Un alt subiect discutat a fost modificarea prevederilor actuale ce reglementează trecerea pe o treaptă de încadrare superioară a personalului nedidactic, având în vedere evitarea scoaterii postului la concurs în acest scop. În consecinţă, este în curs de elaborare o ordonanţă de urgenţă prin care cele convenite să fie puse în aplicare.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !