Majorarea salarului nu a oprit pichetarea

Majorarea salarului nu a oprit pichetarea
ORADEA - Sindicaliştii s-au ţinut de cuvânt. Ieri în intervalul orar 11:00 – 12:00 instituţia Prefectului a fost pichetată de aproximativ 100 de persoane, membrii ai celor cinci confederaţii sindicale, filialele judeţene.

Acţiunea s-a desfăşurat simultan în toate judeţele ţării, motivul protestului fiind majorarea salarului minim pe economie. Sindicaliştii au ieşit în stradă chiar dacă în cursul zilei de marţi, reprezentanţi ai Guvernului, ai sindicatelor şi ai patronatelor au semnat un protocol prin care au stabilit că salarul minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2008 va fi de 500 lei şi abia de la 1 iulie 2008 acesta va creşte la 540 lei.

„Dacă guvernanţii cred că se poate trăi cu un salar de 500 de lei se înşală foarte mult”, a spus Constantin Bica, preşedintele Sindicatului Libei din Îmbănătăţiri Funciare, filiala judeţeană. „Avem nevoie de salarii mai mari. Vrem să trăim şi noi, nu doar să muncim. Am vrea ca politicienii să se gândească cam cât la sută reprezintă salarul nostru din salarul lor.”, a adăugat Mihail Drăgan, membru al Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă Bihor.

Alte revendicări

Sindicaliştii bihoreni au înaintat o scrisoare deschisă subprefectului Traian Abrudan prin care au adus la cunoştinţă motivele protestului şi cererea de a uza de prerogativele conferite de lege, pentru a determina factorii de răspundere să ia în considerare modicările cerute.

„Salarul minim pe economie este doar una din revendicările noastre. Dorim ca Guvernul să ia în considerare amendamentele noastre la Legea Bugetului de stat pentru anul 2008, respectiv cele referitoare la fondul asigurării pentru şomaj, la fondurile de asigurări pentru risc profesional, asigurări de sănătate şi fondul de pensii, care se pare că pentru viitorii pensionari s-ar putea reduce între 6,5, şi 9,5. Mai cerem stabilirea contribuţiei la partea salarială cu 7,5%, precum şi modificarea legislaţiei conflictului de muncă.

Vrem să ne alieniem normelor europene şi din acest punct de vedere”, a declarat Nicolae Morgovan, preşedintele Biroului Naţional Sindical, filiala Bihor. Deşi cadrele didactice, nu ar fi avut de ce să iasă în stradă, având în vedere că au obţinut aproape tot ce şi-au propus în urma protestelor, la acţiunea de ieri, în semn de solidariate au făcut prezenţa şi câţiva reprezentanţi ai Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor. Dacă la începutul lunii, sindicaliştii anunţau că pichetarea Prefecturilor va fi urmată în ianuarie de o gravă de avertisment de două ore şu un miting, în momentul de faţă nu se ştie dacă acestea vor avea loc.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !