Malul Crisului, grija Guvernului

26Comentarii
ORADEA – Campania ecologiştilor împotriva proiectului „Amenajare Crisul Repede”, în care aceştia văd pericolul defrişării şi betonării luncii Crisului, a ajuns în faza sesizării Guvernului, după ce căile de atac la instituţiile locale par a fi dat greş.

Memoriul semnat de patru ONG-uri de mediu a fost trimis în Capitala, fiind adresat primului-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, secretarului general al Guvernului României, Ilie Bolojan, si Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.

Norme europene

Ecologistii reclama, în primul rând, ca proiectul nu este deloc în spiritul Directivei-Cadru pentru Apa (2000/60/CE). „Dorim sa atragem atentia asupra faptului ca întreg proiectul „Amenajare Crisul Repede” trebuie regândit în conjunctura europeana de gestionare si gospodarire a apelor, de creare de zone umede inundabile, refacere a habitatelor umede si renaturare a malurilor antropizate”, se arata în memoriu.

Ecologistii au observatii si fata de modul în care s-a derulat obtinerea acordului de mediu, în conditiile în care „o majoritate activa a cetatenilor din Oradea s-a exprimat în repetate rânduri împotriva acestui proiect de amenajare, împotriva distrugerii malurilor naturale ale Crisului, asa cum se vad ele azi (organizatia noastra a strâns circa 4.000 de semnaturi împotriva proiectului, care au fost depuse în 2006 la Agentia pentru Protectia Mediului Bihor)”.

Mai mult, ecologistii sustin ca în cadrul dezbaterii publice obligatorii pentru proiect, tinuta în noiembrie 2006, Directia Apelor Crisuri a prezentat o alta documentatie decât cea depusa spre avizare la Agentia pentru Protectia Mediului.

Punct final

Prin memoriu, ecologistii cer imperativ „sa dispuneti încetarea lucrarilor de amenajare a malurilor Crisului Repede pe tronsonul Pod Dacia – Pod Centru, lucrari care nu îsi justifica utilitatea, dar provoaca distrugeri ireversibile ale mediului”, aratând ca „este imperios necesara oprirea oricaror activitati care continua cheltuirea iresponsabila a fondurilor bugetare pentru acest proiect”.

Semnatarii memoriului sunt Mihai Togor, presedintele Centrul Regional de Supraveghere Ecologica, Eleonora Mircescu, vicepresedintele Fundatiei Ecotop Oradea, Florin Budea, presedintele Asociatiei Pro Democratia, Clubul Oradea si Nicolae Romulus Daramus, presedintele Societatii Nordice de Ecologie „Tua Res Agitur”.

Cristina Ghilea

Taguri: , ,


26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor