Mamele stresate prezintă riscul de a avea copii supraponderali

Mamele stresate prezintă riscul de a avea copii supraponderali

Milioane de copii provenind din familii sărace din Statele Unite pot deveni obezi înainte de a împlini zece ani, stresul mamelor determinând consumul de mâncare nesănătoasă în rândul celor mici, informează un studiu al Universităţii din Illinois.

Principalele motive care generează stresul matern sunt grijile financiare, împrumuturile, asigurările de sănătate insuficiente, dar şi alţi factori, susţine Craig Gundersen de la Universitatea Illinois, care a coordonat realizarea studiului.

“Oamenii mănâncă şi ca reacţie la stres”, a spus el, argumentând că această concluzie poate fi aplicată şi în cazul copiilor care cresc într-o familie cu probleme.

Gunderson şi colegii săi de la Universităţile din Iowa şi Michigan au realizat acest studiu pe baza datele provenite dintr-un raport guvernamental legat de probleme de nutriţie, care s-a derulat în perioada 1999-2002, pe un eşantion format din 841 de copii provenind din familii foarte sărace.

“Am descoperit că volumul de stres pe care îl resimte mama este un factor determinant al obezităţii în rândul copiilor”, a concluzionat echipa de cercetători în studiul care a fost publicat în numărul din septembrie al revistei Pediatrics.

Potrivit cercetătorilor, riscul de a deveni obezi este mai mare în cazul copiilor care au la dispoziţie resurse de mâncare în care se pot refugia când resimt stres în jur.

Deoarece majoritatea gospodăriilor din Statele Unite nu se confruntă cu problema lipsei de hrană, stresul matern poate fi un factor care contribuie semnificativ la creşterea numărului de copii supraponderali.

“Descoperirile nostre sunt relevante mai ales pentru segmentul de vârstă 3-10 ani”, au spus cercetătorii, copiii cu vârste găsind drep refugiu mai ales în activităţi petrecute în afara casei – prieteni şi muncă.

Aproximativ 17% dintre copiii din Statele Unite cu vârste cuprinse între 2 şi 19 ani sunt obezi, iar 16% sunt supraponderali.

“Un număr majoritar de mame implicate în cercetare suferă de cel puţin un sindrom asociat cu anxietatea şi depresia. Oferindu-le acestor femei consiliere şi tratament medical adecvat, aceste afecţiuni pot fi tratate, ceea ce va contribui la reducerea problemelor legate de greutatea corporală în rândul copiilor”, susţin cercetătorii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase