Manageri la cârma Culturii

Manageri la cârma Culturii
Odiseea interimatului în Cultura bihoreană se apropie de sfârşit. Cel mai râvnit post a fost cel de manager la Biblioteca Judeţeană. La concurs s-au prezentat patru candidaţi. Neoficial, noul manager va fi Traian Ştef.

Pe seama acestuia nu au fost obiecţii, nici din punct de vedere al programului prezentat, dar nici din punct de vedere politic. Ştef se revendică ca fiind membru PNL. Liberalii au mai avut un reprezentant în concurs, fostul adjunct de la conducerea instituţiei, Ioan Popa. Un proiect pe cinci ani a prezentat şi ex-directorul Constantin Mălinaş. Fără sprijin politic a concurat Mircea Deac, angajat al instituţiei.

În calcule a fost şi actualul consilier al primarului Oradiei, Radu Crican, fost patron al Librăriilor „Crican”. Acesta avea iniţial sprijinul UDMR, dar Uniunea a renunţat la această opţiune.

Toate grupurile partidelor politice din CJ au avut reprezentanţi în comisii. Dintre cele nouă instituţii „călcate” de comisii, doar la Biblioteca Judeţeană a fost bătălie pentru post. La celelalte, directorii interimari au devenit manageri.

Dezinteres pentru firme

Teatrul de Stat, Teatrul de Păpuşi, Filarmonica, Biblioteca Judeţeană, Muzeul Ţării Crişurilor, Centrul Creaţiei Populare, Şcoala Populară de Artă, Revista Familia şi Revista Varad au fost luate la puricat de oamenii preşedintelui CJ Bihor.

Pentru a schimba directorii cu managerii a fost nevoie de un proces îndelungat, care a debutat anul trecut prin modificarea organigramelor sau vacantarea posturilor de directori. Astfel că până acum toţi directorii din domeniul culturii erau interimari.

„Aceşti manageri vor fi evaluaţi în fiecare an pe baza contractelor de management ce vor fi încheiate şi a criteriilor de performanţă”, spune Szabo Odon, consilier judeţean. O caracteristică a acestor evaluări este lipsa de interes a persoanelor juridice (firme de consultanţă) pentru aceste posturi. Chiar dacă legea permitea ca acestea să concureze cu persoanele fizice pentru conducerea acestor instituţii, nici o firmă nu a depus un proiect în acest scop.

Veronica Bursaşiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !