Managerii şi reforma sanitară

ORADEA – Anul 2007 a reprezentat unul revoluţionar pentru întregul sistem sanitar din România. Reforma sanitară impusă de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi-a arătat primele roade.

Managerii puşi în funcţie în decembrie 2006 au început să fie clasificaţi spre finele anului 2007 după realizările lor. Unii au reuşit să facă adevărate minuni, unităţile spitaliceşti conduse de aceştia fiind aduse la acelaşi nivel european la care visează orice pacient român, iar alţii s-au descurcat mai greu. În Oradea, fiecare spital a reuşit să facă paşi importanţi în reabilitarea şi dezvoltarea sa.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, procesele de reabilitare s-au derulat mai greu. Asta şi din cauza dimensiunii pe care o are şi a structurii mai complicate: acesta este compus din patru clădiri, amplasate în diferite locaţii din oraş. O realizare importantă pentru Judeţean este – în opinia managerului spitalului, ec. Emil Popovici Muţ – obţinerea angiografului şi faptul că este al doilea spital după Târgu Mureş care a reuşit să-l şi monteze. „După 15 ianuarie aşteptăm să vină de la Timişoara specialişti pentru a se pregăti în utilizarea lui. Totodată, sunt foarte mulţumit că am reuşit dotarea cu aparatură performantă, o parte achiziţionată din veniturile spitalului, a unor secţii deficitare, precum a fost cea de ATI coronarieni”, susţine ec. Muţ, sperând că în ianuarie şi parterul Staţionarului I cu Unitatea Primire Urgenţe şi alte compartimente să fie amenajate corespunzător.

Spitalul de Copii = Spital Municipal

Pentru a deveni Spital Municipal, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Gavril Curteanu” Oradea a trecut printr-o serie îndelungată de reabilitări. Şi rezultatele sunt într-adevăr surprinzătoare: o farmacie dotată aşa cum trebuie, laborator nou, secţii cum numai în Occident întâlneşti, dar şi un UPU aproape de finalizare. Managerul Gheorghe Carp este mulţumit: „Cea mai mare realizare a anului 2007 e faptul că am realizat în proporţie de 97% ceea ce mi-am propus”, spune mândru dr. Carp.

Psihiatrie de top
Anul 2007 a fost pentru Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Oradea un an cu mult noroc din punct de vedere financiar. Fondurile au venit atât din partea Primăriei Oradea cât şi de la Ministerul Sănătăţii. Se văd şi realizările: clădirea ce adăposteşte Secţia de Neuropsihiatrie Infantilă pare de nerecunoscut. În locul clădirii mohorâte, pline de igrasie, de ţevi ruginite şi sparte, acum a apărut o nouă clădire, luminoasă şi primitoare. Cea mai mare realizare a managerului Gheorghe Oros este Centrul de Ergoterapie. Ridicat din temelii, în timp-record, acesta este unul dintre cele mai moderne din ţară, în care bolnavii vor fi trataţi prin artă. Dr. Oros intenţionează ca la finele acestui an să finalizeze toate lucrările de reabilitare şi să ceară acreditarea spitalului.

Spital european, certificat ISO 9001

Despre realizările de la Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea s-au spus multe. Însuşi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, l-a lăudat pe managerul Dacian Foncea. Şi a avut şi pentru ce. Spitalul are o cameră de gardă modernă, a obţinut Certificatul ISO 9001 vizând calitatea serviciilor medicale spitaliceşti şi ambulatorii în domeniul pneumoftiziologiei. Totodată, managerul Foncea speră ca în viitorul apropiat să obţină de la Ministerul Sănătăţii o finanţare de peste 110 miliarde de lei vechi, vizând construirea unei clădiri noi, dar şi alte proiecte îndrăzneţe.

Fără datorii
Anul 2007 s-a încheiat pentru Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Oradea fără datorii. Dr. Liana Antal, managerul Maternităţii, a reuşit să scape de cele câteva zeci de miliarde pe care această instituţie sanitară le avea cu câţiva ani în urmă. Anul trecut şi Maternitatea a primit aparatură medicală modernă, atât de importantă în asigurarea şansei de supravieţuire a nou-născuţilor.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !