Mănăstirea de la Cucuceni

1Comentariu
Biserica de lemn de la Cucuceni
Biserica de lemn de la Cucuceni
Omul de afaceri Viorel Micula nu renunţă la proiectul de a construi o mănăstire la Cucuceni, chiar dacă firmele pe care le patronează nu trec prin cea mai bună perioadă din punctul de vedere al profitului.

Prezent la cea de-a doua ediţie a sărbătorii comunei Rieni, magnatul bihorean a solicitat sprijinul tuturor bihorenilor pentru a construi lăcaşul de cult. „Nu numai familiile Ioan şi Viorel Micula sunt ctitorii acestui schit, a viitoarei mănăstiri.

Şi nu numai personalităţile judeţului pot să vină alături de noi în acest demers. Toţi bihorenii sunt invitaţi să devină ctitori ai mănăstirii de la Cucuceni”, a spus Viorel Micula. Primarul de Rieni, Gheorghe Bota şi părintele paroh s-au alăturat deja demersului celor doi oameni de afaceri.

Începuturi

Demersul spiritual al familiei Micula a început în urmă cu trei ani. Când a fost pusă piatra de temelie a bisericii în jurul căreia ar urma să prindă contur mănăstirea.

Biserica de lemnde la Cucuceni a fost ridicată la mijlocul secolului XVIII în Ghighişeni, unde a funcţionat până în 1929. În anul 1931, a fost vândută Internatului Diecezan din Beius, unde a rămas până în anul 1961, când, printr-un ordin al Episcopiei Ortodoxe Române din Oradea, a fost donată Parohiei Vărăşeni. Biserica a rămas din nou nefolosită din 1996, după ce sătenii şi-au construit un alt lăcaş de cult, din cărămidă. În urmă cu un an biserica a fost sfinţită de un sobor de 30 de preoţi în frunte cu PS Episcopul Sofronie Drincec.

Veronica Bursaşiu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor