Mâncare şi haine „made China”

2Comentarii
Mâncare şi haine „made China”
ORADEA - China îşi face tot mai simţită prezenţa pe piaţa orădeană. După magazinele cu marfă chinezească, ce s-au înmulţit ca şi ciupercile după ploaie, restaurantele şi fast-food-urile chineneşti sunt o prezenţă tot mai activă în viaţa orădenilor.

Marfa „made China” are mare trecere, în special la persoanele cu venituri mici. „Nu-mi permit să dau peste un milion de lei pentru o pereche de pantofi de sport pentru copil. Mai bine cumpăr de la chinezi. Sunt de proastă calitate, recunosc, dar cu banii aceia cumpăr trei perechi”, este de părere Carmen Nica, mama unui copil de 12 ani ce-şi făcea cumpărăturile la Magazinul Universal Chinezesc deschis la 1 martie pe strada Berzei.

„Nu toată marfa chinezească este de proastă calitate. Dacă la încălţăminte nu mă pronunţ, în ceea ce priveşte lenjeria, raportul preţ – calitate este destul de bun”, apreciază Magda Stoica. „Nici să nu aud de marfă chinezească. Ne-au invadat cu produsele lor ieftine şi de proastă calitate. Mai bine cumpăr ceva mai scump, dar ştiu că merită”, spune altă orădeancă.

Piaţa orădeană numără în prezent 17 magazine chinezeşti, deschise în toate zonele Oradiei. Printre cele mai vechi, este magazinul de pe strada Corneliu Coposu. „Suntem la Oradea de patru ani. Am venit aici de la Bucureşti, este mai multă linişte şi cumpărătorii sunt mai civilizaţi. La Bucureşti e hoţie mare”, spune Xu Xue Long, patroana magazinului.

Restaurante şi fast-food

Dacă în privinţa magazinelor chinezeşti părerile sunt împărţite, în ceea ce priveşte restaurantele şi fast-food-urile chinezeşti părerea este unanimă: sunt binevenite în Oradea. „Am încercat mâncarea chinezească de abia anul trecut. De atunci, sunt un client fidel al restaurantelor şi fast-food-urilor chinezeşti”, a declarat Dana Gherghe. „Mâncarea chinezească este mai sănătoasă şi mai deosebită. Preţurile sunt accesibile. Recomand orădenilor să încerce aceste meniuri şi nu vor regreta”, spune Victor B., clientul fast-food-ului „Beijing”, deschis în octombrie pe strada Moscovei.

„Ideea deschiderii unui fast-food cu mâncare chinezească a venit în primul rând de la faptul că ne place această mâncare. Nu ne plângem de clienţi. Printre ei se numără atât români, cât şi studenţi din Africa şi Asia”, ne-a declarat Petra Hudea, unul dintre asociaţii fast-food-ului Beijing.

„Clienţii s-au obişnuit cu mâncarea chinezească. Sunt care vin în fiecare zi. Alţii comandă acasă, pentru că preluăm şi comenzi la domiciliu”, a subliniat Daniela Ţicu, vânzătoare la fast-food-ul de pe Moscovei. În prezent, piaţa orădeană numără mai multe restaurante şi fast-food-uri chinezeşti răspândite în tot oraşul: la Real, pe strada Republicii, P-ţa Unirii, Centrul Civic, str. Tuberozelor. Numărul acestora ar putea creşte datorită succesului de care se bucură în rândul orădenilor.

Dan Birta2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor