Mandatele de siguranță națională (II)

Avocat Doseanu Razvan avocat coordonator Societatea profesionala de avocati Doseanu&Asociatii
Avocat Doseanu Razvan avocat coordonator Societatea profesionala de avocati Doseanu&Asociatii
Potrivit Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, propunerea de autorizare a unor activități specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului se înaintează procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și este examinată sub aspectul legalității și temeiniciei , în termen de 24 de ore de la înregistrare ori de îndată în cazurile urgente.

Dacă se apreciază că propunerea este întemeiată , se solicită în scris președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție autorizarea activităților propuse. Durata de valabilitate a autorizării activităților este cea necesară pentru desfășurarea acestora , dar nu mai mult de 6 luni . Autorizarea poate fi prelungită în aceleași condiții , fiecare prelungire neputând depăși 3 luni . Durata maximă a autorizărilor cu privire la aceleași date și informații din care să rezulte existența unei amenințări la adresa securității naționale este de 2 ani.

Interesantă este statistica în ceea ce privește emiterea mandatelor de siguranță națională . Dacă în anul 2004 au fost emise doar 48 de astfel de mandate , în anul 2016 au fost emise 3660 de mandate de siguranță națională , ceea ce înseamnă de 16 ori mai multe mandate de siguranță națională decât în SUA.

În perioada 11.12.2004 – 16.02.2016 au fost emise aproximativ 28 784 mandate de siguranță națională , doar 2 fiind respinse. Pe lângă mandatele de siguranță națională au fost emise autorizații privind măsuri de supraveghere tehnică pentru infracțiuni de drept comun.. În perioada 2004 – 2015 , numărul autorizațiilor privind măsuri de supraveghere tehnică pentru infracțiunile de drept comun a fost de 311 000.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !