Manfredo rămâne. Deocamdată

Manfredo rămâne. Deocamdată
Agitaţie mare printre cei peste 1.700 de angajaţi ai italianului Manfredo Gironacci. Zvonul că investitorul doreşte să-şi închidă facilităţile de producţie din România a dat frisoane salariaţilor grupului de firme Melania, un jucător important pe piaţa europeană a încălţămintei pentru copii.

„Nu s-a pus problema să plec decât dacă voi fi constrâns, ne-a declarat vineri patronul italian. Intenţia mea este să rămân, dar trebuie să vrea acest lucru şi autorităţile”.
În acest moment, Manfredo are deschise fabrici în mai multe localităţi din Bihor, printre care Aleşd şi Suplacu de Barcău. Cei mai mulţi angajaţi absorb forţa de muncă disponibilă în zona Aleşdului.

Probleme de atitudine

Patronul italian s-a arătat deranjat de atitudinea salariaţilor faţă de locul de muncă, dar şi de problemele cauzate de autorităţi. „Cultura faţă de muncă este diferită în România. La noi, cei care lucrează îşi iubesc firma. Aici, cei care pot să distrugă firma o fac”, a susţinut Manfredo. Angajatorul a mai arătat că are un deficit de personal de aproximativ două sute de posturi, pentru care nu se găsesc doritori.

Mai rău, italianul susţine că nu se poate baza nici pe serviciile angajaţilor actuali. Mulţi dintre ei, spune Manfredo, îşi părăsesc locul de muncă pe perioada verii şi revin toamna: „Nu-mi permit să iau comenzi, pentru că ei pleacă. Melania are un renume de 40 de ani, şi acest lucru afectează credibilitatea şi imaginea firmei”.

Mafie în transporturi

Nici autorităţile nu au scăpat de tirul patronului italian. „Corupţie” şi „mafie” sunt cuvintele vehiculate de Manfredo atunci când vine vorba de instituţiile statului. „E o mafie întreagă la obţinerea autorizaţiilor de transport”, susţine italianul, care reclamă că îl costă mai mult să transporte marfa cu maşinile firmei decât dacă ar apela la serviciile transportatorilor. Nici băncile nu sunt pe placul lui Manfredo, acestea fiind acuzate că se mişcă foarte încet când vine momentul să sprijine firmele.

Perspective sumbre

Până în prezent, firmele patronului italian nu înregistrează datorii către bugetul de stat, în timp ce salariile oferite angajaţilor se învârt în jurul sumei lunare de 8-9 milioane de lei net (incluzând orele suplimentare şi bonurile de masă).

Chiar dacă finanţele nu arată rău, Manfredo susţine că „România se va ruina dacă intră în Uniunea Europeană”. Până atunci, italianul a scos la vânzare mai multe terenuri deţinute în Bihor. „Acest lucru nu are legătură cu firma Melania. Este o afacere separată”, susţine angajatorul italian.

Horia Trifa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !