Manipulează piaţa imobiliară?

ORADEA – Deşi agenţii imobiliari vorbesc despre o creştere a preţurilor la imobiliare, părerea vizitatorilor portalului www.bihon.ro, referitoare la articolul „Cresc preţurile la apartamente”, aparut pe data de 11 februarie, este cu totul alta.

Persoanele care au citit articolul pe www.bihon.ro şi-au postat opiniile, majoritatea acuzând agenţiile imobiliare de intenţia de a manipula piaţa orădeană. „Este clar o manipulare a pieţei prin presă! Preţurile nu au crescut cu 25%. Faptul că unii speculanţi care se ocupă cu cumpărarea şi vânzarea apartamentelor cer preţuri exagerat de mari nu înseamnă că acela este preţul pieţei. Vorba aia, nu este prost cine cere, este prost cine dă. Speculanţii de pe piaţă vor o creştere a preţurilor cât mai mare şi dacă cer un preţ exagerat o fac pentru că nu sunt nevoiţi să vândă urgent…”,  scria un vizitator anonim, la ora 09:33, pe data de 11.02.2007. Mai scurt şi la obiect este cititorul care s-a semnat cu „Cip”, la orele 07:50, în ziua de 12.02.2007. „Cu cât preţul este mai mare, cu atât agenţiile imobiliare câştigă mai mult. Ele îşi reţin un procent din valoarea de vânzare. Deci dacă se vinde mai scump, câştigă mai mult”, opina Cip, sub titlul „Manipulare”.

 

Comision

„Realitatea e că agenţiile imobiliare sunt cele care cresc preţul apartamentelor datorită concurenţei şi a goanei după bani. Dacă ar statua la preţurile reale mulţin tineri ar fi în avantaj, însă nu se doreşte acest lucru, ci umflarea preţurilor, pentru a câştiga comisioane cât mai substanţiale, deşi vânzătorul are preţul cerut”, remarca un anonim, la orele 09:09, în aceeaşi zi. Acestea sunt doar trei din cele nouă opinii postate pe www.bihon.ro, referitor la problema scumpirii apartamentelor.

În ceea ce priveşte comisionul pe care agenţiile imobiliare îl percep, la vânzarea unui apartament, am aflat că acesta este de circa 3%. „În general se negociază comisionul. În Oradea, procentul se ia doar de la cel care cumpără, însă în alte oraşe, precum Cluj-Napoca, se ia 2% de la vânzător, 2% de la cumpărător”, ne-a spus Liviu Morar, managerul unei agenţii imobiliare orădene. Acesta a atras atenţia că agenţiile imobiliare prestează servicii care trebuie remunerate, asemenea oricăror alte servicii.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !