Manualele nasc controverse

ORADEA - „O istorie a comunismului din România”, o nouă disciplină, aprobată prin ordin de ministrul educaţiei, va intra în programa opţională pentru anul şcolar care urmează.

Manualul reconstituie şi sistematizează într-o formă accesibilă trecutul apropiat şi le va prezenta, elevilor din liceu, împrejurările în care s-au născut şi au trăit părinţii sau bunicii lor. Cartea va fi însoţită şi de un DVD cu programul TVR dintr-o zi obişnuită, din anii ’80.

 

Teme

 

Între temele propuse se regăsesc capitole precum: „Instituţiile statului”, „Comunismul în perioada interbelică”, „Preluarea puterii”, „Viaţa cotidiană”, „Rezistenţa şi disidenţa comunistă” etc. Viaţa cotidiană şi viaţa publică are un capitol distinct în manual.

Elevii vor mai citi şi despre alte probleme ale vieţii în comunism. Traiul de zi cu zi a însemnat, de exemplu, „zece minute de desene animate duminica”. Liceenii, care s-au născut după căderea comunismului, vor afla şi care era raţia lunară de alimente prevăzută pentru un membru al familiei, cum părinţii lor sau bunicii aveau dreptul la doar 300 de grame de pâine pe zi sau un kilogram de făină trimestrial etc.

„Cartea este o lectură utilă chiar pentru cetăţeanul de rand care fie s-a confruntat cu perioada respectivă, fie nu. Este un manual pentru lectură. Orice sursă de informare este binevenită şi poate fi luată ca un termen de comparaţie”, ne-a declarat Elisaveta Roşu, inspector de specialitate.

Manualul, care a apărut sub coordonarea unor specialişti de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, va fi prezentat la consfătuiri. Dacă se va opta pentru studierea acestuia, va avea, în catalog, o rubrică de sine stătătoare.

 

Programă nouă

 

Manualele de religie au ajuns din nou o problemă sensibilă. Astfel, Asociaţia Umanistă Română (AUR) a înaintat ministrului educaţiei, Cristian Adomniţei o scrisoare prin care cerea înlocuirea manualelor de religie, „care instigă la violenţă”, din şcoli. Aceştia au organizat, marţi, o acţiune de protest în faţa MECT ca urmare a semnalelor de alarmă trase de Raportul Ligii Pro Europa privind conţinutul contrar valorilor educaţionale moderne a unora din manualele de religie. AUR acuză MECT că nu revizuit programa şi că nu a scos respectivele manuale din şcoli.

Inspectorul de specialitate Florin Negruţiu, de la ISJ Bihor, infirmă cele spuse de asociaţie şi declară că „începând cu anul şcolar 2008-2009 au fost revizuite programele şcolare pentru toate nivelurile de clase din ciclurile I-XII, inclusiv clasa a XII-a”. Manualele, însă, sunt valabile, acestea fiind utilizate la clasă, potrivit inspectorului, numai dacă în ele se vor găsi teme cuprinse în noua programă. Acesta ne-a mai declarat că manualele vor fi reeditate, începând cu anul următor.

În primăvară, Comisia Naţională pentru Elaborarea Programei şcolare a avut o întâlnire cu responsabilii din învăţământ, la Valea Drăganului, când s-a lucrat la programa pentru toate cultele.

 

Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase