Maradona implineste 45 de ani

Reactualizat la:
Maradona implineste 45 de ani
Duminică 30 octombrie fostul fotbalist argentinian Diego Armando Maradona împlineşte vârsta de 45 de ani. Iata si o biografie a starului argentinian.

Pe 30 octombrie 1960 s-a născut Diego Armando Maradona – “El Pibe d’Oro”, campion mondial cu naţionala Argentinei, considerat de o mare parte a specialiştilor din sportul cu balonul rotund peste brazilianul Pele ca valoare.

Născut în cartierul Villa Fiorito de la periferia oraşului Buenos Aires, într-o familie săracă, Maradona a început să cocheteze cu fotbalul de la vârsta de 10 ani, când un prieten îl recomandă descoperitorului de talente Francis Cornejo, antrenor la formaţia de copii şi juniori Cebollitas, satelitul echipei Argentios Juniors.

La 16 ani este promovat la echipa la seniorii lui Argentinos, cu care debutează la 20 octombrie 1976 pe prima scenă a campionatului Argentinei. În 1980 se transferă la Boca Juniors şi câştigă cu aceasta campionatul Argentinei.

Jucător de geniu, este repede reperat de marile cluburi europene, şi în 1982 părăseşte continentul sud-american pentru a se transfera în Europa, la CF Barcelona. Cu echipa catalană câştigă, în 1983, Cupa Spaniei, Supercupa Spaniei şi Cupa Ligii spaniole.

După doi ani, în 1984, formaţia italiană SSC Napoli îl achiziţionează, pentru suma record, la acea vreme, de 10 milioane de dolari. Aici trăieşte cele mai mari satisfacţii cu o echipă de club, devenind idolul întregului oraş şi chiar a întregii regiuni.

În cei şapte ani magici petrecuţi aici, câştigă două campionate (1986-’87 şi 1989-’90), singurele din istoria clubului napoletan, Cupa Italiei (1987) şi Cupa UEFA (1989).

Abilitatea, viziunea jocului, viteza şi şutul său necruţător i-au deschis porţile şi la echipa naţională. Selecţionerul Luis Cesar Menotti îl remarcă şi pe 27 februarie 1977 debutează în naţionala Argentinei, într-un meci cu Ungaria, câştigat cu 5-1.

Este selecţionat şi pentru Campionatul Mondial din 1978, găzduit de ţara sa, însă Menotti nu-l foloseşte considerându-l neexperimentat pentru o competiţie de o asemenea importanţă.

Un an mai târziu participă la Campionatul Mondial de juniori desfăşurat în Japonia, unde câştigă titlul mondial şi este desemnat cel mai bun jucător al turneului. “Nu m-am distrat niciodată atât de mult pe terenul de fotbal. În afară de naşterea copiilor mei, nu-mi amintesc să fi trăit o bucurie atât de intensă”, a declarat “El pibe d’oro” despre acea ediţie a CM de juniori.

Participă apoi la patru ediţii ale Campionatului Mondial de seniori: Spania 1982, Mexic 1986, Italia 1990 şi SUA 1994. În 1986, câştigă titlul mondial şi este desemnat cel mai bun fotbalist al turneului final, pentru ca patru ani mai târziu, CM din Italia să ajungă până în finala competiţiei. A evoluat de 91 de ori în prima reprezentativă a Argentinei şi a marcat 34 de goluri.

După 1990 urmează declinul. Este suspendat timp de un an, urmare a consumului de droguri, mass-media internaţională condamnându-l la unison, cea din Italia punându-l efectiv la zid. La începutul anului 1992, îşi reia, totuşi, cariera de fotbalist, întorcându-se în Spania, la FC Sevilla (1992-1993), după care revine în Argentina, unde joacă la Newell’s Old Boys (1993-1994) şi la Boca Juniors (1995-1997).

Timp de doi ani, înainte să joace la Boca Juniors cochetează şi cu meseria de antrenor, pregătind pentru scurt timp echipele argentiniene Deportivo Mandiyú de Corrientes (1994) şi Rácing Club de Avellaneda (1995). La 37 de ani se retrage definitiv de pe terenul de fotbal.

Are în continuare o viaţă dezordonată, problemele cu drogurile apar din nou, de câteva ori este internat pentru dezintoxicare, pentru ca în aprilie 2004 să fie chiar la un pas de moarte, datorită unei supradoze.

În prezent este realizator al unei emisiuni la o televiziune din Buenos Aires, intitulată “Noaptea la 10”, unde are invitaţi din lumea sportului, a muzicii şi a show-bizz-ului, la prima emisiune participând un alt monstru sacru al balonului rotund, brazilianul Pele.

Onlinesport.ro