Marcel Roşca, rector interimar la Universitatea Oradea

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Marcel Roşca, rector interimar la Universitatea Oradea
După suspendarea din funcţie a lui Bungău, Marcel Roşca devine rector interimar al Universităţii din Oradea.

După ce vineri, 24 iunie, a fost plasat în arest la domiciliu de Tribunalul Bihor, rectorul Constantin Bungău va fi suspendat din funcţie, locul acestuia fiind luat de prorectorul responsabil de managementul academic, Marcel Roşca.

Din funcţii urmează să fie suspendate şi profesoarele Flore Chipea şi Camelia Dindelegan, ambele arestate la domiciliu printr-o decizie a Tribunalului Bihor.

Vineri, după ce a aflat decizia instanţei, rectorul Constantin Bungău a declarat că şi-a delegat atribuţiile de serviciu prorectorului Marcel Roşca.

,,De luni, prorectorul Marcel Roşca va asigura interimatul’’, a declarat Bungău jurnaliştilor, după ce a aflat decizia judecătorilor Tribunalului Bihor.

În arest la domiciliu

La două zile după dezbateri, în 24 iunie, Tribunalul Bihor a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a rectorului Constantin Bungău, a fostei decan Floare Chipea şi a soţilor Camelia şi Marin Dindelegan, însă i-a plasat pe toţi patru în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, din 24.06.2016 până la data de 23.07.2016.

Măsura însă nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare. Avocaţii rectorului Constantin Bungău – Bogdan Bodea şi Alexandru Lele, dar şi cei ai celorlalţi trei inculpaţi au declarat că o vor contesta.

Până când o soluţie definitivă va fi pronunţată în cauză, cei patru rămân în arest la domiciliu. Pe perioada arestului la domiciliu, Bungău, Chipea şi soţii Dindelegan au obligaţia de a nu părăsi domiciliul, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. Totodată, pe durata arestului la domiciliu cei patru inculpaţi au obligaţia de a se prezenta în faţa organelor de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori vor fi chemaţi şi să nu comunice cu inculpaţii din cauză ori cu membrii de familie ai acestora, cu suspecţii, cu martorii sau cu membrii de familie ai martorilor din cauză.

,,În baza art. 221alin. (4) C. proc. pen. atrage atenţia inculpaţilor Dindelegan Camelia Maria, Dindelegan Vasile Marian, Chipea Floare şi Bungău Constantin că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. În baza art.275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare cu inculpaţii şi comunicare cu procurorul. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 24.06.2016, ora 16.00’’, se arată în soluţia instanţei.

,,Nu am luat mită’’

Jurnaliştilor prezenţi vineri în faţa Tribunalul Bihor, doar Constantin Bungău s-a oprit să facă declaraţii. Acesta a afirmat: ,,Sper să se dovedească că sunt complet nevinovat şi că la Universitatea din Oradea concursul s-a desfăşurat în bune condiţii şi în legalitate’’, a declarat Bungău.

Cât despre acuzaţiile procurorilor – acelea că ar fi primit mită două perechi de butoni de aur, o icoană argintată, un parfum şi o cravată rectorul a declarat: ,, Nu am luat mită şi acest lucru se va dovedi. Au existat atenţii, dar nu au intrat în posesia mea. Nu am ştiut de ele până la percheziţii şi până acum două zile. S-a găsit la mine în birou un singur obiect, cravata, care a fost lăsată într-adevăr acolo, în zona obiectelor de protocol. Eu nu mi-am însuşit de acolo niciun obiect”, a declarat Bungău.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !