Mare brânză

Securitatea trăieşte şi încă bine mersi. Să detaliem acest truism: nu e vorba despre proaspeţii capitalişti cu spirit întreprinzător care au riscat în 1990 să câştige miliarde, mai ales că lucraseră în comerţul exterior.

Ci despre faptul că ministrul Justiţiei, Monica Macovei, fostă activistă pentru drepturile omului, şi noul procuror general Laura Kövesi (deci nu Botoş) permit acum procurorilor percheziţia calculatoarelor fără mandat de la judecător.

Noua ordonanţă a DIICOT încalcă art. 27 din Constituţie (inviolabilitatea domiciliului), căci înainte de a intra în hardul calculatorului trebuie să intri în casa omului, aşa că îţi trebuie mandat. Laura Kövesi a scăldat-o, cică prin sistem informatic nu se înţelege calculator, ci „o casă de marcat sau un bancomat ori un memory-stick” (contrar art. 35 din Legea nr. 161). Şeful DIICOT a contrazis-o, dar a zis că „procurorii nu au voie să înregistreze informaţiile, ci doar să le vadă”. Să mai continuăm? Ce poţi să mai zici?

Pentru foştii tovarăşi e necesară totuşi o explicaţie despre dreptul la intimitate şi la secretul corespondenţei şi despre faptul că justiţia ne consideră din start infractori pe toţi. „Hai să-l săltăm pe ăla!” „Păi n-avem probe.” „Las’ că găsim noi!” De-asta (printre altele) trenează atâta procesele la noi, dar dacă documentarea cazurilor s-ar face cu probe beton, dreptatea s-ar împărţi mult mai uşor şi corect. Când ne vom trezi din somnul de oi comunizate ce stau la mila a ceea ce „li se dă” şi când fiecare ne vom face face datoria şi ne vom apăra drepturile individuale („stand for your rights”, cum zic americanii), vom putea vorbi de democraţie şi capitalism.

Deocamdată, însăşi UE sabotează libera concurenţă, alt element esenţial al unei societăţi libere. Conform normelor europene, li se interzice ţăranilor să-şi vândă brânza la oraş, ca să se stopeze terifiantul flagel planetar al intoxicaţiei cu brânză din piaţă, ce a făcut probabil mai multe victime decât accidentele de circulaţie (maşini se vând în continuare). Prin tradiţionalele derogări şi amânări subiectul va fi uitat, dar ţăranii ce nu se vor adapta normelor de ambalare şi etichetare nu vor mai concura în farfuria noastră marile trusturi, ce lucrează mai eficient la scară mare, dar nu obţin savoarea produselor tradiţionale.

Unde-i prezumţia de nevinovăţie, s-a analizat brânza din piaţă conform normelor de sănătate a populaţiei? Se vor face de acum controale şi inspecţii, ca să-şi justifice salariile şi şpăgile diverşi bugetari şi alţi poliţişti, pe care-i vom admira trei zile la ştiri. „Bună seara, sunt Sorin Ovidiu Bălan şi transmit în direct de la cea mai mare acţiune comună a Poliţiei şi Jandarmeriei din ultimele trei ore pentru a stopa mafia caşului, care ţine sub teroare consumatorii şi statul de drept. Operaţiunea Behehe a debutat azi la ora opt, când procurorii DIICOT au aflat din e-mailul unui cioban că acesta intenţiona să vândă un caş în piaţă”.

De ce să mai faci brânză? De ce să munceşti şi să fii întreprinzător, când poţi cumpăra totul de la supermarket (mai scump, dar frumos ambalat şi plin de aditivi şi conservanţi, dintre care mulţi nocivi)? Pentru românul de rînd, şansa vieţii va fi să devină angajat la un supermarket sau trust multinaţional.

Adrian Gagiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !