Marghita, atracţie balneară

20Comentarii
Marghita, atracţie balneară
Parcul balnear va fi inaugurat în câteva săptămâni. Investiţia a fost realizată în cadrul Programului Phare 2006.

Locuri de muncă, bani din taxe şi impozite pentru bugetul local. Acestea sunt doar câteva dintre câştigurile comunităţii locale în urma finalizării investiţiei în parcul balnear Marghita. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 4 milioane de euro şi se referă la amenajarea unui parc balnear regional în MarghitaBihor şi Tăşnad, respectiv Beltiug, din judeţul Satu Mare. Suma care a revenit localităţii Marghita este  1,2  milioane euro. Este al doilea parc balnear regional finanţat din fonduri europene, după cel care cuprinde localităţile Dej, Cojocna şi Figa. Din estimările proiectului, parcul balnear regional Marghita-Tăşnad-Beltiug ar urma să atragă anual 300.000 de turişti.

După finalizarea parcului  Marghita – Beltiug – Tăşnad, zona de Nord-Vest a României  va deţine supremaţia din punct de vedere balnerar. Proiectul presupune, în primul rând valorificarea resurselor de apă geotermală din zona localităţii. “Dezvoltarea parcului balnear din Marghita are ca scop materializarea unei mai vechi dorinţe a locuitorilor judeţului, aceea de a valorifica un segment al potenţialului natural al zonei Marghita, cu favorabilitaţile reliefului, resurselor de apă geotermală şi a factorilor climatici ai amplasamentului”, a declarat Dorel Talpoş.

Chiar dacă locul destinat construcţiei parcului a fost schimbat, lucrările de la Marghita au luat-o înaintea celor din Tăşnad şi Beltiug, localităţi partenere în proiect.  Iniţial, parcul urma să fie construit la liziera unei păduri.  Acest teren figurează în planul urbanistic general al oraşului ca zonă turistică şi de agrement. În apropierea terenului se află în stare de funcţionare un puţ cu apă geotermală arteziană cu un debit de 10 litri pe secundă şi cu o temperatură de 64 de grade Celsius.

Pe 10 ha

Prevederile noului  Cod Silvic determinau cheltuieli suplimentare. „Pentru a scoate terenul destinat parcului din circuitul silvic ne costa,  1,2 milioane lei. La această sumă se adunau alte taxe şi cota de cofinanţare, încât ajungeam ca din cei 5 milioane, cât vom primi, bugetul local să suporte 3,2 milioane de lei”. În aceste condiţii, strandul a fost mutat la unitatea militară.  Acolo există 15 de hectare de teren, iar proiectul necesita 10 hectare. „S-au executat lucrări de aducţiune a apei geotermale pe o lungime de 1.800 m şi lucrări de distribuţie la bazine, bazine exterioare cu apă geotermală pentru adulţi şi copii, drum de acces, platforme de parcare, alei, trotuare, lucrări de canalizare ape termale cu bazin de răcire şi canalizare menajeră. Cel mai târziu pe 10 octombrie vom inaugura parcul balnear ”, spune primarul Dorel Talpoş. În proiect sunt cuprinse şi construirea unui centru de terapie şi a mai multor terenuri de sport. După finalizarea investiţiei, parcul balnear va deveni cea mai importantă sursă de venit a localităţii.

Veronica Bursasiu

 20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor