Marghitenii, electrizaţi de Băsescu

Marghitenii, electrizaţi de Băsescu
Traian Băsescu a scos în stradă peste 15.000 de oameni la Marghita. Imagini

Atfel că între orele 12,00 -16,00, cât a durat vizita prezidenţială, nu aveai unde să arunci un ac în zona centrală a oraşului. Condiţii în care, atât Servciul de Pază şi Protecţie, dar şi ziariştii care au insistat să ţină aproape de şeful statului, au avut misiuni aproape imposibile. Mame cu copii în braţe, vârstnici, localnici veniţi din simpatie sau curiozitate, cu toţii s-au împins să-i adreseze un cuvânt, să se fotografieze cu familia prezidenţială sau să-i strângă mână. Marea mobilizare se explică poate şi datorită faptului că de la vizita lui Gheorghe Gheorghiu Dej şi o scurtă oprire în campanie a lui Ion Iliescu, nici un alt şef de stat nu a pus piciorul la Marghita. Sugestivă pentru atmosfera de la Marghita este replica unei doamne care avea un bandaj la ochi şi care a ţâşnit prin lanţul de spp-işti să-l îmbrăţişeze pe Traian Băsescu: „Din spital am fugit ca să vă văd”.

 

Micul Texas

 

Iniţial printr-un coafor din oraş circula zvonul că asupra Preşedintelui va avea loc un atac cu ouă. Ceea ce probabil a pus în gardă forţele de ordine. Marghita este cunoscut ca „micul Texas” , deoarece aici a avut loc prima deturnare de avion, în perioada comunistă. Zvonul a fost alimentat şi de faptul că o parte a opoziţiei locale a încercat să boicoteze chiar şi organizarea deschiderii Zilelor oraşului, gest care s-a rezumat la absenţa aleşilor locali de pe scena din centrul oraşului. Ulterior, reprezentanţi de frunte ai opoziţiei au pus umărul şi au participat la discuţiile cu şeful statului din sala de consiliu a Primăriei Marghita. Acolo au fost reluate temele dezbătute la Oradea: administraţia, criza economică, referendumul şi reforma în învăţământ. Traian Băsescu a demonstrat, aşa cum a şi spus, că nu a venit la Marghitafără să ştie unde vine. S-a pus la punct şi cu istoria oraşului şi chiar a făcut mici ajustări de ani atunci când oficialităţile locale s-au abătut de la istorie. Cu greu a ajuns Preşedintele de la Primărie pe scena din centru unde Aurel Tămaş încălzise deja publicul.

 

Aurică, n-ai trecut Carpaţii

 

Astfel că în momentul în care solistul a strigat : „Trăiască Marghita, trăiască Preşedintele!” , mulţimea l-a primit pe şeful statului cu entuziasmul pe care nici primarul nu/l anticipa. „De aia spune să trăiască Preşedintele, fiindcă îmi e prieten”, l-a deconspirat Traian Băsescu pe Tămaş. De altfel cei doi s-au îmbrăţişat strâns secunde bune. Tot ca prieten, şeful statului l-a susţinut pe Tămaş la microfon când acesta cântat „Ţara mea, mândra mea@ cu varianta adaptată „Marghita mea, mândra mea”. În schimb preşedintele parcă s-a ferit de orice cuvânt care ar fi dat o tentă de campanie vizitei la Marghita.

“Bună ziua şi bine v-am găsit. Mă bucur foarte mult să fiu alături de dumneavoastră de Ziua oraşului. De obicei, în această zi mergeam la Ştei, pentru că sărbătorile oraşelor sunt suprapuse, dar vreau să ştiţi că nu am mai fost până acum la Marghita nu pentru că nu aş fi vrut, ci pentru că nu am fost invitat. Chiar dacă n-o să vă vină să credeţi, ştiu multe despre oraşul dumneavoastră, cât este de vechi şi ce fel de oameni primitori sunt aici. (…) Îi mulţumesc pentru invitaţie domnului primar şi vă doresc multă fericire” a spus şeful statului. Câteva minute mai târziu, din mulţime, în timp ce Aurel Tămaş se pregătea să-şi încheie evoluţia, şeful statului i-a strigat amical: „Aurică , n-ai trecut Carpaţii”. Artistul a preluat din zbor îndemnul preşedintelui şi a început să cânte cu marghitenii „Treceţi batalione!”.

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !